Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Jajka sadzone na pieczarkach i porze

Jajka sadzone na pieczarkach i porze

Jajka to zdecydowanie jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a to znaczy, że powinny często występować w naszym menu. O zaletach wynikających z ich spożywania pisałam tutaj. W mojej kuchni goszczą one bardzo często. Tym razem mam dla Was przepis na jajka sadzone na pieczarkach i porze. Jest to bardzo proste, pyszne i sycące danie, które sprawdzi się jako śniadanie albo kolacja. Fantastycznie smakuje podane z fetą, szczypiorkiem i żytnim pieczywem. Polecam, bo jestem pewna, że to danie skradnie także Wasze podniebienie 🙂

Jajka sadzone na pieczarkach i porze
Jajka sadzone na pieczarkach i porze

Składniki (2 porcje):

  • 4 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 1 por,
  • 300g pieczarek,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw umytego pora pokrój w talarki, a pieczarki w plasterki.
Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło klarowane. Przesmaż warzywa. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Później wbij jajka i przykryj patelnię pokrywką. Smaż do czasu, aż jajka się zetną.

Propozycja podania: chlebek żytni na zakwasie, ser feta oraz dużo szczypiorku 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ DODATKÓW:
279kcal
Białko: 17,1g
Węglowodany: 11,9g
Tłuszcz: 19,1g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 2,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *