Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Czekoladowe ciasto z batata

czekoladowe ciasto z batata

Lubicie batata? To pyszny, słodki ziemniak, który jak się okazuje może także stanowić główny składnik ciasta 🙂 Przedstawiam Wam dziś przepis na bardzo łatwe i mocno czekoladowe ciasto z batata. Uwielbiam ten smakołyk! Przygotowanie zajmuje około 40 minut, łącznie z czasem pieczenia 🙂 Pyszne, szybkie, idealne dla łasuchów!

czekoladowe ciasto z batata

Czekoladowe ciasto z batata – składniki (forma 24x24cm, 9 porcji ciasta):

  • 1 duży batat, około 370g,
  • 3 małe jajka,
  • olej kokosowy lub masło, 4 łyżki,
  • kakao naturalne, 1/2 szklanki,
  • szczypta sproszkowanej stewii (około 1/6 płaskiej łyżeczki),
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki dowolnej mąki (ja użyłam mąkę orkiszową jasną),
  • wiórki kokosowe niesiarkowane, 2 łyżki (do dekoracji).

Sposób przygotowania

Najpierw obierz batata i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach.

Następnie oddziel białka od żółtek i białka ubij na sztywną masę.

Do startych batatów dodaj żółtka, płynny olej kokosowy lub roztopione masło i aromat waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

Następnie dodaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz szczyptę stewii. Ponownie wszystko wymieszaj.

Na koniec dodaj ubite białka jaj i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 35 minut.

Gotowe ciasto możesz posypać np. wiórkami kokosowymi.

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
155kcal,
Białko: 4,7g
Tłuszcz: 7,1g
Węglowodany: 18,1g
Błonnik pokarmowy: 2,3g

Ładunek glikemiczny: 8,0

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *