Ciastka owsiane z bakaliami


艢miem twierdzi膰, 偶e piek臋 najlepsze ciasteczka owsiane 馃檪 A to dlatego, 偶e s膮 pyszne, nie dodaj臋 do nich ani grama rafinowanego cukru, maj膮 w sobie mn贸stwo bakalii i znikaj膮 w mgnieniu oka! 馃檪

Sk艂adniki (na oko艂o 15 sztuk):

  • 1 szklanka p艂atk贸w owsianych g贸rskich,
  • 1 szklanka mleka 1,5% lub 2%,
  • gar艣膰 rodzynek,
  • gar艣膰 suszonej 偶urawiny,
  • gar艣膰 suszonych 艣liwek (poniewa偶 s膮 du偶e, to wcze艣niej kroj臋 je na mniejsze kawa艂ki),
  • 1 艣redni pokrojony w kostk臋 banan (najlepiej bardzo dojrza艂y),
  • 1 艣rednie pokrojone w kostk臋 jab艂ko (s艂odka odmiana),
  • 100g mas艂a,
  • 1/2 szklanki m膮ki (mo偶na u偶y膰 jaglanej),
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
  • 1 艂y偶eczka cukru waniliowego (opcjonalnie).

Mas艂o rozpuszczam w rondelku. W miseczce mieszam pozosta艂e sk艂adniki, nast臋pnie dodaj臋 roztopione mas艂o i zagniatam ciasto. Powinno mie膰 ono g臋st膮 konsystencj臋 aby z 艂atwo艣ci膮 m贸c formowa膰 ciasteczka. Je艣li jest zbyt leiste, dodaj wi臋cej m膮ki lub p艂atk贸w owsianych. Uformowane ciastka po艂贸偶 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Piecz przez oko艂o 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *