Jesień w pełni, czas zatem na małą słodycz, która umili nam ponure i deszczowe dni 🙂 Soczyste jabłka i żurawina, to brzmi jak połączenie doskonałe! I właśnie dziś zapraszam Was serdecznie na zdrowe ciastko jabłkowe z suszoną żurawiną. Ekstremalnie proste w wykonaniu i szybkie. Sprawdzi się nie tylko jako coś do kawy, ale także z powodzeniem zapakujecie kawałek do pracy, czy dzieciom do szkolnej śniadaniówki. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie multi-zadaniowe przepisy! To ciasto jest słodkie tylko dzięki zawartym jabłkom i żurawinie. Mi to w zupełności wystarcza, jeśli natomiast wolicie coś słodszego, to dodajcie nieco miodu, czy np. stewii. Serdecznie zachęcam do wypróbowania kolejnego, prostego przepisu, który pomoże Wam zadbać o Wasze zdrowie! 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 23cm; 12 porcji):
- 2 szklanki płatków owsianych górskich (w wersji bez glutenu użyj płatków bezglutenowych),
- 200g jogurtu naturalnego (w wersji bez laktozy użyj jogurtu bez laktozy),
- 2 soczyste jabłka,
- 110g suszonej żurawiny (kilka słów o niej pod przepisem),
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- około 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania
Najpierw oddziel żółtka od białek i białka ubij na sztywną pianę. Następnie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je do miski, dodaj do nich żółtka, cynamon, proszek do pieczenia i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj także płatki owsiane i 100g suszonej żurawiny (resztę zostaw na wierzch ciasta). Ponownie dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jeszcze ubite białka jaj i raz jeszcze, tym razem mniej dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugnieć wierzch łyżką. Ciasto posyp pozostałą suszoną żurawiną. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 45 minut.
1 z 12 porcji ciasta to:
około 132 kcal
Białko: 3,9g
Węglowodany: 25,2g
Tłuszcz: 2,8g
Błonnik pokarmowy: 2,5g
Ładunek glikemiczny: 10,4 (IG = 46,1)
Suszona żurawina – czy warto uwzględnić ją w swojej diecie?
Żurawina sama w sobie to prawdziwa bomba witaminowa! Znajdziemy w niej antyoksydanty, takie jak flawonoidy i witaminę C, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i mogą wspierać zdrowie serca oraz nasz układ odpornościowy. Jest znana także z działania ochronnego przed infekcjami dróg moczowych i zawartości błonnika, o którym więcej pisałam tutaj. Ale… no właśnie jest małe ale dotyczące żurawiny suszonej (bo ta świeża oczywiście jest kwaśna :)).
Suszona żurawina dostępna w sklepach jest dosładzana, zatem po prostu nie przesadzamy z jej ilością. Bo tylko spożywanie NADMIARU cukru może prowadzić do problemów z masą ciała, cukrzycą czy problemów z sercem. Jeśli wykorzystamy te 110g suszonej żurawiny do przygotowania całych 12 porcji naszego ciasta, z pewnością nic złego się nie stanie 🙂 Umiar przede wszystkim! 🙂
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Można też kupić suszoną żurawinę bez cukru słodzona sokiem jabłkowymi dodatkiem oleju, można ją kupić w rossmanie żurawiną Bakalland boi😁
Fakt, można i tak! 🙂