Sałatka z figą i czerwoną fasolą. Sezonowa pyszność na jesień :) Dlaczego warto jeść figi?

352

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną sałatkę, która zawiera w sobie sezonowe owoce – figi. Jak doskonale wiecie nasza dieta powinna być przede wszystkim jak najmniej przetworzona i oczywiście sezonowa. Bo to właśnie sezonowe owoce i warzywa kryją w sobie najwięcej witamin i składników mineralnych. Po figi warto sięgać z wielu powodów, o czym także dowiecie się z tego wpisu. Sałatka z figą i czerwona fasolą. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! 🙂

Sałatka z figą i czerwoną fasolą
Sałatka z figą i czerwoną fasolą

Dlaczego warto jeść figi?

Figi to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także wartościowy składnik diety, który może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Dzięki ich bogatemu składowi odżywczemu, regularne spożywanie fig może wspierać różne aspekty zdrowia, od układu sercowo-naczyniowego po zdrowie jelit i skóry.

  • figi zawierają prebiotyki wspierające wzrost korzystnych bakterii w jelitach, co może poprawić trawienie i ogólne zdrowie przewodu pokarmowego,
  • są bogate w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki; chronią one komórki przed uszkodzeniami, co może zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory,
  • są słodkie za sprawą naturalnie występujących cukrów, ale z drugiej strony mają wysoką zawartość błonnika, co może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi,
  • figi zawierają witaminy takie jak: witamina K, witamina B6, witamina C oraz foliany, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu; znajdziemy w nich także potas, magnez, wapń, żelazo i miedź, które wspierają zdrowie kości, mięśni oraz układu nerwowego.

Sałatka z figą i czerwoną fasolą – składniki (4 porcje):

  • 2 garście rukoli,
  • puszka czerwonej fasoli (255g masa netto po odsączeniu),
  • 4 świeże figi,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 100g sera feta,
  • dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka musztardy, łyżka miodu i około dwie łyżki wody.

Sposób przygotowania

Rozpocznij od przygotowania dressingu. Do szklanki wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj musztardę i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw dressing na bok. Fasolę przepłucz na sitku. Do naczynia nałóż rukolę oraz dodaj odsączoną fasolę. Następnie wlej połowę dressingu i dokładnie wymieszaj. Później dodaj do sałatki pokrojone w mniejsze kawałki figi oraz rozkruszoną fetą. Całość polej pozostałym dressingiem. Na koniec posyp sałatkę prażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Jedna porcja sałatki to:
około 316 kcal
Białko: 10,6g
Węglowodany: 34,9g
Tłuszcz: 16,5g
Błonnik pokarmowy: 6,3g
Ładunek glikemiczny: 11,3 (IG = 39,6)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij