Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną sałatkę, która zawiera w sobie sezonowe owoce – figi. Jak doskonale wiecie nasza dieta powinna być przede wszystkim jak najmniej przetworzona i oczywiście sezonowa. Bo to właśnie sezonowe owoce i warzywa kryją w sobie najwięcej witamin i składników mineralnych. Po figi warto sięgać z wielu powodów, o czym także dowiecie się z tego wpisu. Sałatka z figą i czerwona fasolą. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! 🙂
Dlaczego warto jeść figi?
Figi to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także wartościowy składnik diety, który może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Dzięki ich bogatemu składowi odżywczemu, regularne spożywanie fig może wspierać różne aspekty zdrowia, od układu sercowo-naczyniowego po zdrowie jelit i skóry.
- figi zawierają prebiotyki wspierające wzrost korzystnych bakterii w jelitach, co może poprawić trawienie i ogólne zdrowie przewodu pokarmowego,
- są bogate w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki; chronią one komórki przed uszkodzeniami, co może zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory,
- są słodkie za sprawą naturalnie występujących cukrów, ale z drugiej strony mają wysoką zawartość błonnika, co może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi,
- figi zawierają witaminy takie jak: witamina K, witamina B6, witamina C oraz foliany, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu; znajdziemy w nich także potas, magnez, wapń, żelazo i miedź, które wspierają zdrowie kości, mięśni oraz układu nerwowego.
Sałatka z figą i czerwoną fasolą – składniki (4 porcje):
- 2 garście rukoli,
- puszka czerwonej fasoli (255g masa netto po odsączeniu),
- 4 świeże figi,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 100g sera feta,
- dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka musztardy, łyżka miodu i około dwie łyżki wody.
Sposób przygotowania
Rozpocznij od przygotowania dressingu. Do szklanki wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj musztardę i miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw dressing na bok. Fasolę przepłucz na sitku. Do naczynia nałóż rukolę oraz dodaj odsączoną fasolę. Następnie wlej połowę dressingu i dokładnie wymieszaj. Później dodaj do sałatki pokrojone w mniejsze kawałki figi oraz rozkruszoną fetą. Całość polej pozostałym dressingiem. Na koniec posyp sałatkę prażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Jedna porcja sałatki to:
około 316 kcal
Białko: 10,6g
Węglowodany: 34,9g
Tłuszcz: 16,5g
Błonnik pokarmowy: 6,3g
Ładunek glikemiczny: 11,3 (IG = 39,6)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂