Gruszkowe chia z dodatkami, czyli posiłek niesamowicie odżywczy, a zarazem lekki. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam nasiona chia. Szczególnie, gdy są na promocji w Lidlu 🙂 Te małe nasionka zawierają duże ilości błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, mnóstwo wysokiej jakości białka oraz kilka niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki swoim właściwościom mogą wpływać na pracę układu trawiennego, serca i układu krążenia. Ich regularne spożycie wpływa na poprawę kondycji skóry. Poniższy przepis możemy potraktować jako śniadanie, ale także deser. Z łatwością zapakujemy go także w pojemnik i zabierzemy ze sobą do pracy. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂

Składniki (1 porcja):
- 3 łyżki nasion chia,
- 1 gruszka,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 3/4 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego (lub innego albo mleko),
- 2 łyżki domowej granoli (przepis znajdziecie tutaj); można zastąpić dowolnymi orzechami, nasionami, czy płatkami owsianymi.
Sposób przygotowania
Ten posiłek najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki. Najpierw kroimy gruszkę w kostkę. Następnie nasiona chia, granolę, cynamon oraz gruszkę wrzucamy do miseczki i zalewamy napojem migdałowym. Całość mieszamy i noc wstawiamy do lodówki. Rano nasz posiłek jest już gotowy!
Smacznego! 🙂
PORCJA TO:
około 443kcal
Białko: 12,5g
Węglowodany: 64,2g
Tłuszcz: 18,8g
Błonnik pokarmowy: 20,7g
Ładunek glikemiczny: 29,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂