Kochani, serdecznie zapraszam Was na coś nowego i totalnie pysznego! Otrębowy ryż na mleku z malinami, czekoladą i płatkami migdałowymi wręcz rozpływa się w ustach. Jest to posiłek na słodko ale pokażę Ci, w jaki sposób należy go przygotować by obniżyć glikemię poposiłkową. Możesz być zaskoczony/a, ale ten posiłek ma zarówno niski indeks jak i ładunek glikemiczny 🙂 Serdecznie zapraszam do wypróbowania nowego przepisu 🙂
Składniki (1 porcja):
- 50g ryżu basmati (masa suchego ryżu),
- szklanka mleka 2%,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- łyżka płatków migdałowych,
- garść świeżych malin,
- kostka czekolady minimum 70% kakao.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzuć do garnuszka ryż (najlepiej wcześniej ugotowany i schłodzony) oraz otręby, całość zalej mlekiem, dodaj cynamon i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Gotowy ryż przełóż do miseczki i udekoruj malinami, płatkami migdałowymi oraz gorzką czekoladą.
UWAGA! Prozdrowotny tip 🙂
Do przygotowania tego dania warto użyć wcześniej ugotowanego ryżu, który pozostał nam np. z obiadu. W takim ugotowanym, a następnie schłodzonym w lodówce produkcie zbożowym dochodzi do powstania skrobi opornej, która ma korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelitową oraz glikemię poposiłkową. Więcej nt. skrobi opornej przeczytacie tutaj.
Jeśli natomiast chcecie wzbogacić ten posiłek w białko, to możecie serwować ryż z dodatkiem skyru, jogurtu naturalnego, czy wmieszać np. odżywkę białkową.
Danie to:
około 483 kcal
Białko: 17,8g
Węglowodany: 76,2g
Tłuszcz: 15,6g
Ładunek glikemiczny: 27,9 (IG = 42,6)
Spróbuj także:
Chcesz jeść prosto, zdrowo, przeciwzapalnie i z niskim indeksem glikemicznym? Koniecznie zapoznaj się z moimi dietami gotowymi dostępnymi w sklepie 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂