Proste i pyszne obiady, to coś, co lubię najbardziej! I właśnie taki jest makaron strączkowy z suszonymi pomidorami. Smakuje wspaniale, syci na długo i ma niski indeks gikemiczny. Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu na danie, które zasmakuje wszystkim domownikom! 🙂
Makaron strączkowy z suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):
- makaron z czerwonej soczewicy (160g; masa przed ugotowaniem),
- łyżka oliwy z oliwek,
- 6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 kulka mozzarelli light (125g),
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- listki świeżej bazylii do dekoracji,
- szczypta suszonej bazylii, oregano, czarnego pieprzu i soli.
Sposób przygotowania
Najpierw makaron ugotuj al dente. Następnie wlej na patelnie oliwę z oliwek (lub olej po suszonych pomidorach) i krótko przesmaż pokrojone pomidory (zarówno suszone, jak i świeże). Później dodaj także posiekany czosnek i przyprawy. Następnie dodaj do warzyw ugotowany i odsączony makaron oraz kawałki sera. Całość wymieszaj i trzymaj na patelni do czasu, aż ser się nieco rozpuści. Na koniec danie przed podaniem posyp nasionami słonecznika i udekoruj świeżą bazylią.
Jedna porcja dania to:
około 463 kcal
Białko: 34,0g
Węglowodany: 42,1g
Tłuszcz: 18,7g
Błonnik pokarmowy: 7,7g
Ładunek glikemiczny: 4,1 (IG = 12,1)
To danie pochodzi z mojej najnowszej diety Montignaca, którą pokochaliście! Ta dieta jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i składa się z trzech sycących posiłków o niskim indeksie glikemicznym każdego dnia. Kto ma ochotę wypróbować i przy okazji wyrównać swoją glikemię, zyskać energię do działania i zadbać o swoją sylwetkę – serdecznie zapraszam. Link do diety 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂