Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na danie, które powstało przypadkiem. To takie „czyszczenie lodówki”, ale jak się okazało, wyszło całkiem smacznie. Tym samym chcę udowodnić, że zdrowa dieta wcale nie musi być ani z wyszukanych produktów, ani czasochłonna w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy bazować na nieprzetworzonej żywości i eksperymentować w kuchni 🙂 Zapraszam Was zatem na makaron z fasolką i parmezanem, który u mnie gościł jako kolacja.

Makaron z fasolką i parmezanem – składniki (2 porcje):
- 2 garście makaronu, najlepiej razowego,
- 2 garście fasolki szparagowej,
- około 2 łyżki tartego parmezanu,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta ziół prowansalskich, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy fasolkę szparagową oraz makaron al dente.
Ja miałam już ugotowaną fasolkę i makaron z wcześniejszych posiłków, więc ten krok pominęłam.
Następnie odsączamy je na sitku.
W tym samym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy makaron wraz z fasolką.
Dodajemy przyprawy i krótko przesmażamy, dosłownie 2 minuty.
Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂