Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na danie, które powstało przypadkiem. To takie „czyszczenie lodówki”, ale jak się okazało, wyszło całkiem smacznie. Tym samym chcę udowodnić, że zdrowa dieta wcale nie musi być ani z wyszukanych produktów, ani czasochłonna w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy bazować na nieprzetworzonej żywości i eksperymentować w kuchni 🙂 Zapraszam Was zatem na makaron z fasolką szparagową i parmezanem, który sprawdzi się jako szybki obiad lub bogata w węglowodany kolacja.
Makaron z fasolką szparagową i parmezanem – składniki (2 porcje):
- 120g makaronu pełnoziarnistego (masa suchego makaronu),
- 2 garście fasolki szparagowej (u mnie była żółta, ale może być zielona),
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szczypta ziół prowansalskich, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy fasolkę szparagową oraz makaron al dente.
Ja miałam już ugotowaną fasolkę i makaron z wcześniejszych posiłków, więc ten krok pominęłam. Dzięki temu zabiegowi moje danie było przy okazji bogate w korzystną dla zdrowia skrobię oporną.
Następnie odsączamy je na sitku.
W tym samym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy makaron wraz z fasolką.
Dodajemy przyprawy i krótko przesmażamy, około 2 minuty.
Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 321 kcal
Białko: 13,4g
Węglowodany: 52,0g
Tłuszcz: 8,9g
Błonnik pokarmowy: 9,2g
Ładunek glikemiczny: 18,2 (średni), ale indeks glikemiczny 42,9 (niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂