Duszona kapusta z czerwoną fasolą. Danie, które powstało przypadkiem i na stałe zagości w naszym rodzinnym menu :)

937

Kochani, dzisiaj uraczę Was przepisem, który powstał zupełnie przypadkiem. Otóż zalegała mi w lodówce mała część kapusty, po wcześniejszym ugotowaniu zupy gołąbkowej, no i trzeba było ją jakoś fajnie wykorzystać. Wymyśliłam coś na szybko i efekt końcowy był naprawdę fantastyczny! Przed Wami duszona kapusta z czerwoną fasolą, którą możecie serwować na wiele różnych sposobów 🙂 Solo, z ulubiona kaszą, czy makaronem, albo z dodatkiem mięsnym. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu 🙂 A przy okazji samej kapusty zachęcam także do lektury wpisu nt. goitrogenów w chorobach tarczycy. Czy faktycznie musimy bać się warzyw kapustnych?

Duszona kapusta z czerwoną fasolą
Ja podałam kapustę z makaronem z czerwonej soczewicy i odrobiną parmezanu (który również zalegał w lodówce:))

Duszona kapusta z czerwoną fasolą – składniki (2 porcje):

  • kapusta (u mnie stożkowa), 300g,
  • mała cebulka,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • puszka czerwonej fasoli (255g netto),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki tartego sera parmezan,
  • 140g makaronu z czerwonej soczewicy (masa przed ugotowaniem),
  • szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki,
  • listki świeżej bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania

Najpierw poszatkuj kapustę, a cebulkę posiekaj.

Następnie na oliwie z oliwek zeszklij cebulkę. Po chwili dodaj kapustę i podlej odrobiną wody (około 1/4 szklanki). Podduś wraz z przyprawami. Później dodaj także koncentrat pomidorowy oraz przepłukaną i odsączoną fasolę.

duszona kapusta z czerwoną fasolą

Całość podgotuj przez około 3-5 minut i podlej raz jeszcze wodą do miękkości kapusty. Serwuj z ugotowanym al dente makaronem. Na koniec posyp danie tartym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.

Smacznego! 🙂

duszona kapusta z czerwoną fasolą

Jedna porcja dania to:
około 410 kcal
Białko: 23,3g
Węglowodany: 60,2g
Tłuszcz: 8,7g
Błonnik pokarmowy: 14,5g
Ładunek glikemiczny: 11,2g (IG = 24,6).

Więcej prostych, pysznych i sezonowych przepisów dla stabilnej glikemii znajdziesz w mojej najnowszej książce! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij