Kochani, dzisiaj uraczę Was przepisem, który powstał zupełnie przypadkiem. Otóż zalegała mi w lodówce mała część kapusty, po wcześniejszym ugotowaniu zupy gołąbkowej, no i trzeba było ją jakoś fajnie wykorzystać. Wymyśliłam coś na szybko i efekt końcowy był naprawdę fantastyczny! Przed Wami duszona kapusta z czerwoną fasolą, którą możecie serwować na wiele różnych sposobów 🙂 Solo, z ulubiona kaszą, czy makaronem, albo z dodatkiem mięsnym. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu 🙂 A przy okazji samej kapusty zachęcam także do lektury wpisu nt. goitrogenów w chorobach tarczycy. Czy faktycznie musimy bać się warzyw kapustnych?
Duszona kapusta z czerwoną fasolą – składniki (2 porcje):
- kapusta (u mnie stożkowa), 300g,
- mała cebulka,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- puszka czerwonej fasoli (255g netto),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki tartego sera parmezan,
- 140g makaronu z czerwonej soczewicy (masa przed ugotowaniem),
- szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki,
- listki świeżej bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania
Najpierw poszatkuj kapustę, a cebulkę posiekaj.
Następnie na oliwie z oliwek zeszklij cebulkę. Po chwili dodaj kapustę i podlej odrobiną wody (około 1/4 szklanki). Podduś wraz z przyprawami. Później dodaj także koncentrat pomidorowy oraz przepłukaną i odsączoną fasolę.
Całość podgotuj przez około 3-5 minut i podlej raz jeszcze wodą do miękkości kapusty. Serwuj z ugotowanym al dente makaronem. Na koniec posyp danie tartym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja dania to:
około 410 kcal
Białko: 23,3g
Węglowodany: 60,2g
Tłuszcz: 8,7g
Błonnik pokarmowy: 14,5g
Ładunek glikemiczny: 11,2g (IG = 24,6).
Więcej prostych, pysznych i sezonowych przepisów dla stabilnej glikemii znajdziesz w mojej najnowszej książce! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂