Okazuje się, że wiele pokarmów powszechnie uważanych za zdrowe, niestety może mieć negatywny wpływ na pracę tarczycy. Niektóre z nich mogą hamować jej pracę i przyczyniać się do niedoczynności tarczycy. Pokarmy te zawierają substancje antytarczyczne zwane goitrogenami. Dziś zapraszam Was do kolejnego artykułu poświęconemu problemom hormonalnym. Goitrogeny w schorzeniach tarczycy. Czy powinniśmy się ich bać?
Czym są goitrogeny?
Goitrogeny są substancjami antyodżywczymi, które zaburzają wchłanianie jodu, czyli pierwiastka, który umożliwia tarczycy produkcję hormonów. Normalnie jod jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Natomiast jeśli żywność zawiera dużą ilość goitrogenów, to może dojść do zaburzeń produkcji i wydzielania hormonów przez tarczycę. Goitrogeny zakłócają wchłanianie jodu, produkcję i funkcje hormonu tarczycy, a ponadto mogą także spowodować powstanie wola. Wole wywołane toksynami z pokarmów nazywamy wolem toksycznym. Osoby zmagające się z Hashimoto powinny zwrócić szczególne uwagę na goitrogeny zawarte w żywności.
Gdzie znajdziemy goitrogeny?
Wszystkie rośliny z rodziny krzyżowych (kapustowate) zawierają goitrogeny. Należą do nich:
- kapusta,
- kalafior,
- brukselka,
- brokuła,
- rzepa,
- kalarepa,
- jarmuż,
- rzodkiewka,
- chrzan.
Także rośliny strączkowe zawierają goitrogeny. Są to:
- soja,
- zielony groszek,
- soczewica,
- fasola.
Substancje goitrogeniczne znajdziemy także w:
- rzepaku,
- siemieniu lnianym.
Czy w takim razie mając problemy z tarczycą, należy unikać tych wszystkich produktów?
Na szczęście większość goitrogenów jest wrażliwa na wysoką temperaturę i ulega neutralizacji podczas gotowania. Także proces fermentacji obniża aktywność goitrogeniczną. W czasie gotowania lub fermentacji toksyny goitrogeniczne ulegają znacznemu zmniejszeniu lub wręcz całkowitej eliminacji i stają się bezpieczne do spożycia. Zatem mając schorzenia tarczycy, nie ma konieczności rezygnowania z wymienionych produktów zawierających goitrogeny. Trzeba natomiast pamiętać o odpowiedniej obróbce termicznej i nie spożywać ich w formie surowej, a raczej gotowanej i przygotowanej na parze.
Problematyczne nasiona roślin strączkowych
Ze wszystkich pokarmów goitrogenicznych, to właśnie one stanowią największe zagrożenie. Substancje antytarczyczne zawarte w soi nie ulegają zniszczeniu podczas gotowania. Naukowcy udowodnili, że proteiny sojowe (izoflawony) hamują zdolność tarczycy do wytwarzania hormonów. Proteiny sojowe połączono nawet z autoimmunologiczną chorobą tarczycy. Niestety izoflawony znajdziemy w wielu produktach spożywczych, wystarczy poczytać etykiety np. zakupionych wędlin.
Podsumowując
Mam nadzieję, że powyższy artykuł będzie dla Ciebie pomocny 🙂
Warto wiedzieć, że wiele pozornie zdrowych produktów może nam szkodzić. Dlatego jeśli chcesz mieć pewność, że odżywiasz się prawidłowo i nie szkodzisz swojemu organizmowi, skorzystaj z mojej oferty 🙂
Nie wiesz, co jeść mając Hashimoto? Mam dla Ciebie kilka pysznych propozycji niezawierających kłopotliwych goitrogenów. Spróbuj 🙂
- Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry
- Gryczotto z pieczarkami
- Gotowana kasza jaglana z jabłkiem
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂