Kochani, zapraszam Was na nowości-pyszności! 🙂 Tym razem duszona cukinia z fetą i orzechami włoskimi. Cukinię uwielbiam! Warzywo o mało intensywnym smaku, które wspaniale komponuje się w różnych połączeniach. Do tego jest sycąca i niskokaloryczna – idealna dla osób chcących zgubić nadprogramowe kilogramy. Na blogu znajdziecie także zestawienie aż 34 przepisów z cukinią w roli głównej, co tylko potwierdza moją miłość do tego warzywka. A teraz serdecznie zapraszam do skosztowania najnowszego połączenia smakowego. Dla mnie top! 🙂
Składniki (4 porcje):
- 2 cukinie, około 600g,
- 100g sera feta,
- 4 łyżki orzechów włoskich,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i płatków chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw umyj, osusz i pokrój cukinie w kostkę. Następnie podduś warzywo na oliwie z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
Później podduszoną cukinię wymieszaj z pokrojoną w kostkę fetą i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Na koniec dopraw delikatnie płatkami chilli.
Jedna porcja to:
około 191 kcal
Białko: 9,3g
Węglowodany: 7,3g
Tłuszcz: 15,6g
Błonnik pokarmowy: 2,4g
Ładunek glikemiczny: 0,8 (IG = 18,1)
Tak przygotowaną cukinię można serwować solo, jako dodatek do mięsa, ryby, czy np. z makaronem. My zjedliśmy ją w połączeniu z makaronem strączkowym z czerwonej soczewicy (80g suchego makaronu na porcję).
Takie danie to:
około 311 kcal
Białko: 17,3g
Węglowodany: 25,7g
Tłuszcz: 15,6g
Błonnik pokarmowy: 4,8g
Ładunek glikemiczny: 0,8 (IG = 42,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂