Kolejna surówka prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, czyli teściowej. Przepyszna surówka z porem i rodzynkami. Por, podobnie jak czosnek i cebula, zawiera związki siarki. Te z kolei wspierają detoksykację organizmu. Warzywo to zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni i często z niego korzystać. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu na przepyszną i zdrową surówkę z pora, przełamaną rodzynkową słodyczą.
Składniki (4 porcje):
- 1 por,
- 1 jabłko,
- rodzynki niesiarkowane, 2 łyżki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 kiszony ogórek,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy pora i kroimy go w plasterki. Następnie dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem na 3 minutki. Później odlewamy na sitku i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
Następnie obieramy jabłko i ścieramy je wraz z ogórkiem na tarce na grubych oczkach. Wszystko mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i ponownie wszystko mieszamy. Gotowe! Smacznego! 🙂
Jedna porcja surówki, to:
około 85 kcal
Białko: 1,5 g
Węglowodany: 15,5 g
Tłuszcz: 2,8 g
Błonnik pokarmowy: 2,8 g
Ładunek glikemiczny: 5,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂