Kochani, czas na propozycję, która idealnie upiększy Wasz wielkanocny stół. Pyszna, lekka i zdrowa zielona sałatka z gotowanym jajkiem. Coś w sam raz także dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Wczoraj testowaliśmy jej smak i jest absolutnie rewelacyjna. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu przy okazji nadchodzących świąt, ale nie tylko 🙂

Składniki (4 porcje):
- 4 jajka,
- spora garść miksu sałat (lub swojej ulubionej sałaty),
- 1 zielony ogórek,
- 1 średnio dojrzałe awokado,
- garść posiekanego szczypiorku,
- garść czarnych oliwek (dla przełamania koloru, a jeśli wolicie pozostać w zielonych barwach, to sięgnijcie po zielone oliwki),
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka dobrej jakości majonezu,
- odrobina soku z cytryny,
- szczypta soli i czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania
Najpierw należy ugotować jajka na twardo. Następnie obrać awokado i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w plastry. Na talerzu rozłożyć mix sałat i resztę warzyw. Skropić odrobiną soku z cytryny. Na koniec ułożyć ostudzone i pokrojone jajka. Całość posypać oliwkami. Na koniec polać sosem (wymieszać jogurt z majonezem i doprawić) i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Jedna porcja sałatki to:
około 204 kcal
Białko: 8,3g
Węglowodany: 6,4g
Tłuszcz: 16,7g
Błonnik pokarmowy: 3,2g
Ładunek glikemiczny: 0,5 (IG = 15,8)
Masz ochotę na więcej ciekawych i zdrowych propozycji na wielkanocny stół? Serdecznie zachęcam Cię do zapoznania się z moim wielkanocnym e-bookiem 🙂

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂