Mięciutkie ciasteczka owsiane z gruszką, czyli propozycja na zdrową przekąskę dla najmłodszych. Ciasteczka są delikatne, lekko słodkie i mięciutkie – w sam raz nawet dla tych bezzębnych maluszków 🙂 Ich głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, są płatki owsiane. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych produktów, który powinien występować w zdrowej diecie każdego z nas. Więcej na temat płatków owsianych i ich właściwości, przeczytacie tutaj.
Składniki (16 sztuk):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- szklanka mleka 2% (lub napoju roślinnego),
- łyżka nasion chia,
- 2 małe gruszki,
- 1 jajko,
- duża szczypta cynamonu cejlońskiego.
Sposób przygotowania
Najpierw płatki i nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.
Później dodajemy pokrojone w kostkę gruszki, cynamon i jajko.
Całość mieszamy.
Masę wykładamy łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut.
Smacznego! 🙂
A jakie są ulubione przekąski Waszych maluchów? Czy chętnie sięgają po warzywa i owoce? To oczywiście powinno być podstawą ich diety. Natomiast od czasu do czasu można pokusić się o ciasteczka, oczywiście takie w zdrowej wersji. Zachęcam do domowych wypieków, bo przynajmniej wiemy, z czego rzeczywiście te ciasteczka są zrobione i wcale nie musimy dodawać do nich cukru! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 CIASTECZKA:
50 kcal
Białko: 1,8g
Węglowodany: 8,3g
Tłuszcz: 1,3g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 3,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂