Tym razem przepis dla miłośników słodkości ale tych w zdrowej wersji! 🙂 Oto przepyszne czekoladowe ciasto z buraka. Do jego przygotowania użyłam mąk bezglutenowych więc nada się ono idealnie dla osób nietolerujących glutenu. Polecam także dzieciom. Zapraszam do korzystania z przepisu 🙂
Kilka słów na temat właściwości buraków:
- buraki działają krwiotwórczo i zapobiegają anemii,
- znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, witaminę A, beta-karoten oraz żelazo i wapń,
- są dobrym źródłem błonnika i mają niewiele kalorii – tylko 40kcal w 100g,
- dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu skutecznie obniżają ciśnienie krwi,
- swój intensywny kolor zawdzięczają naturalnemu barwnikowi – betaninie i wykazują właściwości przeciwutleniające,
- buraki przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt i pomagają szybciej pozbywać się toksyn z organizmu,
- działają zasadotwórczo, czyli neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty,
- dzięki sporej zawartości witamin i antyoksydantów wpierają odporność.
Czekoladowe ciasto z buraka – składniki:
– 1 mały burak,
– 1/3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady 60-70% kakao,
– olej kokosowy, 5 łyżek,
– suszone daktyle, 5-10 sztuk (im więcej, tym ciasto będzie słodsze),
– pół szklanki mąki jaglanej,
– pół szklanki mąki kokosowej,
– 2 jaja,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Czekoladowe ciasto z buraka – sposób przygotowania
- Najpierw daktyle zalać wrzątkiem i odczekać około 15 minut aż zmiękną.
- Następnie buraka zetrzeć na tarce, a następnie zblendować na gładkie puree.
- W garnuszku roztopić czekoladę z olejem kokosowym.
- Później do buraczanego puree dodać daktyle, roztopioną czekoladę oraz wbić jaja i wszystko razem zblendować. Powstanie czekoladowa masa.
- Do mokrej czekoladowej masy dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników.
- Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
- Ciasto można udekorować np. malinkami i cukrem – pudrem. Bez dekoracji ciasto również spełni swoje zadanie – będzie rozpływać się w ustach! 🙂
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?