Kolejna odsłona amarantusków, czyli pysznych, ekspresowych i zdrowych ciasteczek dla małych i dużych. Tym razem z dodatkiem nasion sezamu i pasty sezamowej tahini. W smaku przypominają klasyczną chałwę. Są przepyszne! Serdecznie polecam Wam przepis na te fantastyczne amarantuski sezamowe. Oczywiście bez dodatku cukru, a słodkie tylko za sprawą dodanego banana.
Amarantuski sezamowe – składniki (10 ciasteczek):
- 1/2 średniego dojrzałego banana,
- 1 jajko,
- 2 łyżki nasion białego niełuskanego sezamu,
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
- około 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego.
Sposób przygotowania
Najpierw banana blenduję na gładką masę blenderem ręcznym.
Następnie dodaję jajko, pastę tahini oraz sezam.
Wszystko mieszam łyżką.
Na koniec dosypuję amarantus i ponownie wszystko mieszam.
Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka.
Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości raffaello i je spłaszczam.
Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut.
Smacznego! 🙂
JEDNO CIASTECZKO, TO:
około 56kcal
Białko: 2,1g
Węglowodany: 4,9g
Tłuszcz: 3,0g
Błonnik pokarmowy: 0,8g
Ładunek glikemiczny: 1,9
Amarantuski to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są błyskawiczne w przygotowaniu i przepyszne. Możemy zrobić je na wiele różnych sposobów w zależności od dodatków.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂