Dzień dobry Kochani w piątek! 🙂 Zgodnie z naszą tradycją zapraszam Was serdecznie na małe, słodkie co nieco w zdrowej wersji. Tym razem czekają na Was pyszne ciasteczka kakaowo-orzechowe z twarogu, które skradną Wasze podniebienia! Ciasteczka są mięciutkie i jeśli sięgnięcie po nie od razu po upieczeniu to… wręcz rozpływają się w ustach! 🙂 W naszym domu wytrzymały aż dwa dni! 🙂 Zapewniam zatem, że na drugi dzień smakują równie pysznie! Czym je osłodziłam? Jak zawsze bazując na mojej filozofii tym, co najbardziej naturalne i wartościowe, czyli świeżymi i suszonymi owocami. Tym razem są to banan i rodzynki. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu dla małych i dużych 🙂
Składniki (2o sztuk):
- 150g twarogu półtłustego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki masła orzechowego 100%,
- łyżka kakao 100%,
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- rodzynki niesiarkowane, 1/2 szklanki,
- 1,5 dojrzałego banana.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucamy do miski twaróg, banana, masło orzechowe, proszek do pieczenia i kakao. Następnie całość blendujemy na gładką masę.
Później dodajemy mąkę oraz rodzynki i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się.
Na koniec z gotowego ciasta formujemy zwilżonymi wodą dłońmi kuleczki i rozpłaszczamy je na kształt ciasteczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 20 minut.
Jedno ciasteczko to:
około 66 kcal
Białko: 3,0g
Węglowodany: 9,2g
Tłuszcz: 2,4g
Błonnik pokarmowy: 1,4g
Ładunek glikemiczny: 4,1 (IG = 52,5)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Pani Natalio a ile wyszło tych ciasteczek z porcji?
Przepis jest na 20 sztuk 🙂
Jak długo można przechowywać takie ciastka?
Myślę, że do 5 dni, aczkolwiek chyba lepiej w lodówce 🙂