Klasyczna domowa granola, czyli mój kulinarny „must have”. Do tej pory nie znalazłam w sklepach fajnego, to znaczy z dobrym składem, odpowiednika tej chrupiącej pyszności, więc opracowałam swój własny przepis. Wiem dokładnie, co się na nią składa i mam pewność, że jest to po prostu dobre. Klasyczna domowa granola to pyszny i chrupiący dodatek do jogurtu, mleka, czy kefiru. Można ją przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Serdecznie polecam i zapraszam do prostego przepisu dla małych i dużych 🙂
Składniki (15 porcji):
- 250g płatków owsianych górskich (tutaj przeczytasz o ich właściwościach),
- 2 łyżki pestek dyni,
- dwie łyżki nasion słonecznika,
- 2 łyżki sezamu (tutaj dowiesz się więcej na temat właściwości różnych ziaren i pestek),
- 1 szklanka ulubionych orzechów (u mnie mix migdałów, orzechów włoskich i laskowych),
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 6 łyżek dobrej jakości miodu.
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaj orzechy na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do miski płatki owsiane, orzechy oraz pestki. Później w garnuszku rozgrzej olej kokosowy i dodaj miód. Podgrzewaj do czasu, aż powstanie płynną konsystencja. Zalej nią suche składniki i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec gotową masę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 140 stopni, funkcja góra-dół, przez około 35 minut.
Smacznego! 🙂
Gotową granolę można podać z jogurtem greckim, mlekiem, kefirem… albo po prostu zajadać solo! 🙂 Moje ulubione połączenie to granola + jogurt grecki + owoce leśne 🙂
JEDNA PORCJA TAKIEJ GRANOLI BEZ DODATKÓW TO:
około 147 kcal
Białko: 3,3 g
Węglowodany: 21,0 g
Tłuszcz: 6,5 g
Błonnik pokarmowy: 1,7 g
Ładunek glikemiczny: 9,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂