Kochani, dziś dzielę się z Wami typowo rozpustnym przepisem… Zapraszam serdecznie na jabłka w cieście z jogurtu greckiego! 🙂 To nasz rodzinny przysmak i chwila przyjemności do popołudniowej kawy 🙂 Ciasto przygotowuję na mące orkiszowej pełnoziarnistej, więc jest zdecydowanie zdrowsze niż na mące białej, oczyszczonej. Jabłuszka smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza. Zatem serdecznie zapraszam do wypróbowania!
Składniki (4 porcje):
- 3 jabłka,
- 2 jajka,
- 400g jogurtu greckiego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 4 duże łyżki masła klarowanego do smażenia.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy jabłka i kroimy je w ćwiartki. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plastry. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt grecki, sól, sodę o cynamon. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy także mąkę i ponownie mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto.
Na koniec dorzucamy do niego jeszcze plasterki jabłek i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy partiami masło klarowane. Ja smażę 4 partie, więc najpierw rozgrzewam 1 łyżkę masła. Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę jabłka z dwóch stron do zarumienienia. Po usmażeniu wykładam jabłka na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Te jabłuszka smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków. Ale jeśli chcecie, możecie je delikatnie oprószyć pudrem albo zjadać z odrobiną miodu. To nasz rodzinny przysmak, który uwielbiamy! 🙂
Jedna porcja bez dodatków to:
około 438 kcal
Białko: 17,1g
Węglowodany: 45,0g
Tłuszcz: 22,9g
Błonnik pokarmowy: 8,1 g
Ładunek glikemiczny: 14,8 (IG = 40,0)
*dane są bardzo orientacyjne, zależne m.in. od wielkości jabłek, stopnia nasączenia placuszka tłuszczem, czy samej wielkości placuszka
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Wygląd i pewnie smak cudny, kradniemy do naszej kuchni.
Życzę smacznego! 🙂