Czas na coś słodkiego w zdrowej wersji! 🙂 Tym razem stworzyłam ekspresowe brownie na mleczku kokosowym. Propozycja idealna dla osób z różnymi nietolerancjami, np. glutenu, czy laktozy. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu z zaledwie czterech składników. Konsystencją przypomina nieco ptasie mleczko. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu 🙂
Składniki (foremka 23x15cm; 8 porcji):
- 2 dojrzałe banany,
- 2 średnie jajka,
- około 200g gęstego mleczka kokosowego (1/2 puszki, jeśli kupujecie je w Lidlu :)),
- 2 łyżki kakao 100%.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego ciasta jest ekstremalnie proste. Wystarczy umieścić w naczyniu wszystkie składniki, czyli: jajka, banany, mleczko kokosowe oraz kakao i dokładnie wszystko zblendować na gładki mus. Następnie przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut. Kroimy po wystygnięciu.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 111 kcal
Białko: 2,8 g
Węglowodany: 10,1 g
Tłuszcz: 7,3 g
Błonnik pokarmowy: 1,5 g
Ładunek glikemiczny: 4,3
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Właśnie sie piecze;) robiłam już też kokosową chmurkę i smakuje nawet zajadaczą białego cukru 😉
Ojej, to wspaniała wiadomość! 🙂 Bardzo się cieszę! 🙂