Kochani, przed Wami kolejny przepis w grudniowym klimacie. Świąteczne mini ciasto a’la owsianka. Przepis z niskim ładunkiem glikemicznym, zatem także dla osób z insulinoopornością i zaburzeniami glikemii. Owsianka jest bardzo aromatyczna i pachnąca Świętami 🙂 Jestem przekonana, że Wam zasmakuje. Możemy ją potraktować także jako słodkie co nieco do aromatycznej, świątecznej kawy. Serdecznie zapraszam do mojego kolejnego, prostego i pysznego przepisu! 🙂


Składniki (1 porcja):
- 2 łyżki płatków owsianych górskich,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mielonego maku (więcej o nim w tym poście),
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 1/2 jabłka,
- 0,3 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka startej skórki pomarańczy,
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru,
- odrobina masła do wysmarowania kokilki.
Sposób przygotowania
Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki, z wyjątkiem masła. Później dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę.

Kokilkę wysmaruj delikatnie masłem. Na koniec gotowe ciasto przełóż do kokilki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut.
Smacznego! 🙂
Taka owsianka to:
około 443 kcal
Białko: 17,2 g
Węglowodany: 40,3 g
Tłuszcz: 26,3 g
Błonnik pokarmowy: 10,3 g
Ładunek glikemiczny: 9,9
Spróbuj także:
- jesienna owsianka z duszonymi śliwkami i gorzką czekoladą,
- owsianka pieczona z jabłkiem i cynamonem.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Szybkie, smaczne i zdrowe ciasto 😉
Zdecydowanie! 🙂