Naleśniki kokosowe to rewelacyjny pomysł na śniadanie! Dzieci będą zachwycone, dorośli także 🙂 Przyznam szczerze, że nie jestem mistrzynią w robieniu naleśników – zawsze je przypalam i średnio wychodzi mi przerzucanie na drugą stronę. Z tymi naleśnikami jest zupełnie inaczej! Wychodzą pyszne i bez problemu dają się przerzucić 🙂 Polecam każdemu przepis na wspaniałe naleśniki kokosowe. Fani kokosa oczywiście będą w siódmym niebie! 🙂
Naleśniki kokosowe – składniki (8 sztuk):
- 2 jajka,
- 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego z kartonika (polecam z firmy Real Thai),
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju kokosowego płynnego,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
Najpierw ubij w misce jajka.
Następnie dodaj do nich olej i mleko kokosowe i całość ponownie zmiksuj.
Później dodaj także mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie zmiksuj ciasto aby miało aksamitną konsystencję.
Rozgrzej patelnię i nakładaj ciasto za pomocą chochelki. Smaż naleśniki na suchej patelni do zarumienienia z obu stron.
Podawaj z jogurtem naturalnym i owocami sezonowymi.
Smacznego! 🙂
Jeden naleśnik bez dodatków to:
około 144 kcal
Białko: 4,0g
Węglowodany: 13,8g
Tłuszcz: 8,4g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 9,4 (IG = 77,5)
Jestem pewna, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i naleśniki kokosowe często zagoszczą w Waszym menu 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂