Pieczony batat i ziemniaki z cebulą

1.3K

Pieczone warzywa to świetny sposób na pyszną, rozgrzewającą, zdrową kolację. Sprawdzą się także jako dodatek do obiadu. W mojej kuchni często one goszczą. W zasadzie to danie można przygotować wykorzystując niemalże każde warzywo. Tym razem był to pieczony batat i ziemniaki z cebulą. Wyszło pysznie, szybko i zdrowo, czyli tak jak lubię najbardziej 🙂 Zapraszam do protego przepisu, dzięki któremu kolejny raz udowadniam, że zdrowa dieta wcale nie jest ani droga, ani tym bardziej czasochłonna.

Pieczony batat i ziemniaki z cebulą

Pieczony batat i ziemniaki z cebulą – składniki (4 porcje):

  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 średni batat,
  • mała czerwona cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 125g sera mozzarella (masa netto; czyli 1 kulka),
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw porządnie szorujemy batata i ziemniaki.
Następnie kroimy warzywa w kostkę razem ze skórką. To właśnie pod nią znajduje się najwięcej witamin. Później drobno siekamy cebulkę oraz czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy je oliwą z oliwek oraz doprawiamy. Dokładnie mieszamy. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja to:
około 236 kcal
Białko: 9,8g
Węglowodany: 28,5g
Tłuszcz: 9,6g
Błonnik pokarmowy: 3,7g
Ładunek glikemiczny: 13,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij