Pieczone warzywa to świetny sposób na pyszną, rozgrzewającą, zdrową kolację. Sprawdzą się także jako dodatek do obiadu. W mojej kuchni często one goszczą. W zasadzie to danie można przygotować wykorzystując niemalże każde warzywo. Tym razem był to pieczony batat i ziemniaki z cebulą. Wyszło pysznie, szybko i zdrowo, czyli tak jak lubię najbardziej 🙂 Zapraszam do protego przepisu, dzięki któremu kolejny raz udowadniam, że zdrowa dieta wcale nie jest ani droga, ani tym bardziej czasochłonna.
Pieczony batat i ziemniaki z cebulą – składniki (4 porcje):
- 4 małe ziemniaki,
- 1 średni batat,
- mała czerwona cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 125g sera mozzarella (masa netto; czyli 1 kulka),
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw porządnie szorujemy batata i ziemniaki.
Następnie kroimy warzywa w kostkę razem ze skórką. To właśnie pod nią znajduje się najwięcej witamin. Później drobno siekamy cebulkę oraz czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy je oliwą z oliwek oraz doprawiamy. Dokładnie mieszamy. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 236 kcal
Białko: 9,8g
Węglowodany: 28,5g
Tłuszcz: 9,6g
Błonnik pokarmowy: 3,7g
Ładunek glikemiczny: 13,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂