Pieczone warzywa to świetny sposób na pyszną, rozgrzewającą, zdrową kolację. Sprawdzą się także jako dodatek do obiadu. W mojej kuchni często one goszczą. W zasadzie to danie można przygotować wykorzystując niemalże każde warzywo. Tym razem był to pieczony batat i ziemniaki z cebulą. Wyszło pysznie, szybko i zdrowo, czyli tak jak lubię najbardziej 🙂 Zapraszam do protego przepisu, dzięki któremu kolejny raz udowadniam, że zdrowa dieta wcale nie jest ani droga, ani tym bardziej czasochłonna.

Pieczony batat i ziemniaki z cebulą – składniki (dla dwóch osób):
- 4 małe ziemniaki,
- 1 średni batat,
- mała czerwona cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 125g sera mozzarella,
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw porządnie szorujemy batata i ziemniaki.
Następnie kroimy warzywa w kostkę razem ze skórką. To właśnie pod nią znajduje się najwięcej witamin 🙂
Później drobno siekamy cebulkę oraz czosnek.
Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Skrapiamy je oliwą z oliwek oraz doprawiamy. Dokładnie mieszamy.
Na wierzch układamy kawałki mozzarelli.
Zapiekamy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂