Owsianka pieczona z pysznymi dodatkami, czyli alternatywa dla tej klasycznej, gotowanej 🙂 Moje maluszki uwielbiają płatki owsiane, co mnie bardzo cieszy, bo o zaletach ich spożywania na pewno każdy z Was już słyszał. A jeśli nie, to przeczytacie o tym tutaj. Taka owsianka postawi na nogi każdego i wpędzi Was w dobry nastrój już od samego rana. Pamiętajcie jednak, że jest to posiłek bogaty przede wszystkim w węglowodany, więc polecam zjeść dodatkowo np. skyr naturalny, dla lepszego zbilansowania. Tym razem pieczoną owsiankę podałam z truskawkami, morelami, płatkami migdałowymi, słonecznikiem i masłem migdałowym. Wyszło przepysznie, serdecznie polecam małym i dużym! 🙂
Składniki (2 porcje):
- płatki owsiane górskie, 10 łyżek,
- łyżeczka nasion chia,
- 1 szklanka mleka 2% + około pół szklanki wody,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- garść truskawek,
- 4 morele,
- łyżka płatków migdałowych i łyżka nasion słonecznika,
- łyżka masła migdałowego 100%.
Sposób przygotowania
Najpierw płatki owsiane, siemię lniane i cynamon zalej mlekiem i wodą, wymieszaj. Następnie przełóż masę do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułóż pokrojone owoce. Zapiekaj w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Na koniec gotową owsiankę posyp płatkami migdałowymi, słonecznikiem i udekoruj masłem orzechowym.
JEDNA PORCJA, TO:
około 425 kcal
Białko: 16,2 g
Węglowodany: 58 g
Tłuszcz: 17,4 g
Błonnik pokarmowy: 8,6 g
Ładunek glikemiczny: 20,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂