Blondie z fasoli z nutką pomarańczy

214

Blondie z fasoli z nutką pomarańczy, czyli bardzo proste i ekspresowe ciacho. Z przyjemnością sięgną po nie zarówno mali, jak i duzi smakosze 🙂 Ciasto jest bezglutenowe, w sam raz także dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Bardzo aromatyczne za sprawą dodatku pomarańczy. Ja uwielbiam takie proste i pyszne ciasto, które jednocześnie są sycące i… mają niski ładunek glikemiczny 🙂 Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu! Ciasto nadaje się także dla osób z insulinoopornością.

Blondie z fasoli z nutką pomarańczy
Blondie z fasoli z nutką pomarańczy

Składniki (foreka 24cm x 24cm; 12 porcji):

  • 1 puszka białej fasoli (masa netto 240g),
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego z kartonika,
  • starta skórka i wyciśnięty sok z połowy soczystej pomarańczy,
  • opcjonalnie maleńka szczypta stewii jeśli wolicie słodsze ciacho (tutaj przeczytacie o tym, dlaczego lepiej słodzić stewią).
Blondie z fasoli z nutką pomarańczy

Sposób przygotowania

Najpierw fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku. Następnie wszystkie składniki blendujemy ze sobą na gładką masę. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut.

Smacznego! 🙂

Blondie z fasoli z nutką pomarańczy

1 KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 95kcal
Białko: 2,8g
Węglowodany: 5,9g
Tłuszcz: 6,9g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 2,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij