Blondie z fasoli z nutką pomarańczy, czyli bardzo proste i ekspresowe ciacho. Z przyjemnością sięgną po nie zarówno mali, jak i duzi smakosze 🙂 Ciasto jest bezglutenowe, w sam raz także dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Bardzo aromatyczne za sprawą dodatku pomarańczy. Ja uwielbiam takie proste i pyszne ciasto, które jednocześnie są sycące i… mają niski ładunek glikemiczny 🙂 Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu! Ciasto nadaje się także dla osób z insulinoopornością.


Składniki (foreka 24cm x 24cm; 12 porcji):
- 1 puszka białej fasoli (masa netto 240g),
- 2 jajka,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego z kartonika,
- starta skórka i wyciśnięty sok z połowy soczystej pomarańczy,
- opcjonalnie maleńka szczypta stewii jeśli wolicie słodsze ciacho (tutaj przeczytacie o tym, dlaczego lepiej słodzić stewią).

Sposób przygotowania
Najpierw fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku. Następnie wszystkie składniki blendujemy ze sobą na gładką masę. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut.
Smacznego! 🙂

1 KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 95kcal
Białko: 2,8g
Węglowodany: 5,9g
Tłuszcz: 6,9g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 2,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂