Makaron ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem

601

Szybki i pyszny sposób na super posiłek? Makaron ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem. Może posłużyć nam np. jako kolacja. Polecam, bo przygotujecie go błyskawicznie i na pewno będziecie zadowoleni smakiem 🙂 U mnie dziś to danie powstało z resztek makaronu, stąd połączenie razowego i gryczanego. Zamiast świeżego szpinaku możecie użyć mrożonego. Danie można także wzbogacić nasionami słonecznika, czy pestkami dyni.

makaron ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem

Makaron ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem – składniki (2 porcje):

  • około 200g ulubionego makaronu (u mnie pół na pół gryczany i razowy),
  • 100g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw gotujemy makaron według przepisu z opakowania.

W tym czasie drobno siekamy czosnek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko przesmażamy czosnek.

Po chwili dorzucamy liście szpinaku i trzymamy tak długo, aż szpinak straci swą objętość.

Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy na patelnię.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Na koniec wrzucamy także pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.

Gotowe danie posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij