Szybki i pyszny sposób na super posiłek? Makaron ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem. Może posłużyć nam np. jako kolacja. Polecam, bo przygotujecie go błyskawicznie i na pewno będziecie zadowoleni smakiem 🙂 U mnie dziś to danie powstało z resztek makaronu, stąd połączenie razowego i gryczanego. Zamiast świeżego szpinaku możecie użyć mrożonego. Danie można także wzbogacić nasionami słonecznika, czy pestkami dyni.
Makaron ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem – składniki (2 porcje):
- 140g makaronu pełnoziarnistego (masa suchego makaronu; u mnie wyjątkowo pół na pół gryczany i razowy),
- 100g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy makaron według przepisu z opakowania. W tym czasie drobno siekamy czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko przesmażamy czosnek. Po chwili dorzucamy liście szpinaku i trzymamy tak długo, aż szpinak straci swą objętość. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy na patelnię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wrzucamy także pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Gotowe danie posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 350 kcal
Białko: 14,7g
Węglowodany: 57,2g
Tłuszcz: 9,4g
Błonnik pokarmowy: 8,3g
Ładunek glikemiczny: 20,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂