Idealne danie dla smakoszy makaronu! Nawet nie spodziewałam się, że połączenie szpinaku i orzeszków ziemnych może tak świetnie smakować. Danie powstało z przypadku, braku pomysłu i niewielkiej ilości produktów w domu, ale wiecie co, dobrze, że tak się stało! 🙂 Oto rewelacyjne spaghetti z orzeszkami ziemnymi.
Spaghetti z orzeszkami ziemnymi – składniki (2 porcje):
- ulubiony makaron spaghetti, najlepiej pełnoziarnisty (u mnie 3 kolory), 100g (masa przed ugotowaniem),
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- mrożony szpinak, około 40g,
- orzechy ziemne niesolone, 3 łyżki,
- oliwa z oliwek, 1,5 łyżki,
- parmezan do posypania dania, 1 łyżka,
- pieprz czarny, zioła prowansalskie (szczypta).
Sposób przygotowania
- Najpierw makaron gotujemy al dente według przepisu z opakowania.
- Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażany pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulkę. Po chwili dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
- Później na patelnię dodajemy orzeszki ziemne i podsmażamy wszystko przez około 5 minut aż orzeszki będą zarumienione.
- Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy go do patelni z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy i delikatnie doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
- Na koniec makaron przed podaniem można posypać parmezanem.
Smacznego! 🙂 Jestem pewna, że taka wersja spaghetti bardzo Wam zasmakuje!
Jedna porcja to:
około 405 kcal
Białko: 15,3g
Węglowodany: 44,4g
Tłuszcz: 21,2g
Błonnik pokarmowy: 7,5g
Ładunek glikemiczny: 15,1g (IG = 41,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂