Nie ma nic zdrowszego niż warzywa, dziś w odsłonie innej niż sałatka 🙂 Skusicie się? Szybko, smacznie, zdrowo i kolorowo, oto najlepszy opis poniższej propozycji żywieniowej. Zapraszam do przepisu na pieczone plastry batatów w wersji bezmięsnej. Fajnie sprawdzą się jako kolacja albo przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Są pyszne i pięknie wyglądają na talerzu.
Pieczone plastry batatów w wersji bezmięsnej – składniki (5 mini porcji):
- 1 batat,
- 1/2 cukinii,
- ser feta, 20g,
- 1/2 cebuli,
- 3 suszone pomidory w zalewie z oleju,
- garść kiełków brokuła,
- 1 łyżka sezamu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
- Najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Następnie obieramy batata i kroimy go w plastry o grubości około 0,5 cm.
- Później obieramy cukinię i kroimy ją w cienkie plastry.
- Cebulę i suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
- Następnie na plaster batata układamy plaster cukinii, kawałek cebuli oraz suszonego pomidora. Całość posypujemy rozdrobnioną palcami fetą. Doprawiamy ziołami.
- Tak przygotowane plastry batatów wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą i pieczemy przez około 30 minut.
- Na koniec upieczone plastry batatów posypujemy kiełkami oraz sezamem.
JEDNA PORCJA TO:
około 133 kcal
Białko: 3,2 g
Węglowodany: 14,6 g
Tłuszcz: 7,7 g
Błonnik pokarmowy: 2,8 g
Ładunek glikemiczny: 4,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂