Pieczone plastry batatów w wersji bezmięsnej

653

Nie ma nic zdrowszego niż warzywa, dziś w odsłonie innej niż sałatka 🙂 Skusicie się? Szybko, smacznie, zdrowo i kolorowo, oto najlepszy opis poniższej propozycji żywieniowej. Zapraszam do przepisu na pieczone plastry batatów w wersji bezmięsnej. Fajnie sprawdzą się jako kolacja albo przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Są pyszne i pięknie wyglądają na talerzu.

pieczone plastry batatów z dodatkami
pieczone plastry batatów z dodatkami
pieczone plastry batatów z dodatkami

Pieczone plastry batatów w wersji bezmięsnej – składniki (5 mini porcji):

  • 1 batat,
  • 1/2 cukinii,
  • ser feta, 20g,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 suszone pomidory w zalewie z oleju,
  • garść kiełków brokuła,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
  2. Następnie obieramy batata i kroimy go w plastry o grubości około 0,5 cm.
  3. Później obieramy cukinię i kroimy ją w cienkie plastry.
  4. Cebulę i suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
  5. Następnie na plaster batata układamy plaster cukinii, kawałek cebuli oraz suszonego pomidora. Całość posypujemy rozdrobnioną palcami fetą. Doprawiamy ziołami.
  6. Tak przygotowane plastry batatów wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą i pieczemy przez około 30 minut.
  7. Na koniec upieczone plastry batatów posypujemy kiełkami oraz sezamem.

JEDNA PORCJA TO:
około 133 kcal
Białko: 3,2 g
Węglowodany: 14,6 g
Tłuszcz: 7,7 g
Błonnik pokarmowy: 2,8 g
Ładunek glikemiczny: 4,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij