No dobra, kto z nas nie lubi pysznego, czekoladowego brownie? Ja uwielbiam! A jeśli mogę je zrobić w takiej lekkiej wersji na bazie buraka i osłodzić je tylko suszonymi daktylami, to tym bardziej. Zapraszam Was po fantastyczny i prosty przepis na brownie z buraka, które na pewno skradnie Wasze podniebienie. U mnie to ciasto gości zawsze wtedy, gdy zdecyduję się wycisnąć sok z buraka. Wtedy już mam gotową bazę w postaci buraczanej pulpy. Oczywiście można także samemu zblendować buraczki i wycisnąć nadmiar soku, wtedy ciasto także się uda. Tak czy inaczej, zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂 Takie czekoladowe ciasto to także super propozycja na łakocie dla dzieci.
Składniki (foremka 24x24cm; 16 porcji):
Ciasto
- pulpa z 500g buraków hermetycznie pakowanych (u mnie była to pozostałość po wyciśniętym soku),
- ½ szklanki mąki kokosowej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki kakao 100%,
- spora garść suszonych daktyli bez pestek,
- szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie),
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju kokosowego.
Polewa
- 1 dojrzały banan,
- 2 łyżki kakao 100%,
- ¼ łyżeczki agaru,
- 1/3 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Najpierw daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut by zmiękły. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i blendujemy daktyle na gładką masę.
Następnie dodajemy do nich buraczaną pulpę, jajka oraz olej kokosowy i jeszcze raz wszystko blendujemy.
W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao (3 łyżki) oraz szczyptę wanilii.
Później suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się.
Gotowe ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 30-35 minut.
Polewa
Banana blendujemy z kakao (2 łyżki) na gładki mus.
Następnie w garnuszku zagotowujemy wodę z agarem, mieszamy by się rozpuścił.
Do rozpuszczonego agaru dodajemy kakaowy mus i całość gotujemy przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Gotową polewę wylewamy na upieczone ciasto.
Brownie kroimy po wystygnięciu.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
TYLKO!!! 96kcal
Białko: 2,5g
Węglowodany: 10g
Tłuszcz: 5,5g
Błonnik pokarmowy: 2,1g
Ładunek glikemiczny: 4,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Czy można pozostałości ciasta zamrozić na później?
Można! 🙂
Czy można wykorzystać starte buraki po barszczu czerwonym (po prostu gotowane z przyprawami i podsmażoną cebulą i czosnkiem), czy smak ciasta jednak nie będzie pasował?
Nie będzie pasował…
Czy pulpa buraków ma być surowa nie gotowana?
Obojętnie 🙂