Brownie z buraka – tylko 96kcal w kawałku!

7.2K

No dobra, kto z nas nie lubi pysznego, czekoladowego brownie? Ja uwielbiam! A jeśli mogę je zrobić w takiej lekkiej wersji na bazie buraka i osłodzić je tylko suszonymi daktylami, to tym bardziej. Zapraszam Was po fantastyczny i prosty przepis na brownie z buraka, które na pewno skradnie Wasze podniebienie. U mnie to ciasto gości zawsze wtedy, gdy zdecyduję się wycisnąć sok z buraka. Wtedy już mam gotową bazę w postaci buraczanej pulpy. Oczywiście można także samemu zblendować buraczki i wycisnąć nadmiar soku, wtedy ciasto także się uda. Tak czy inaczej, zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂 Takie czekoladowe ciasto to także super propozycja na łakocie dla dzieci.

brownie z buraka
brownie z buraka

Składniki (foremka 24x24cm; 16 porcji):

Ciasto

  • pulpa z 500g buraków hermetycznie pakowanych (u mnie była to pozostałość po wyciśniętym soku),
  • ½ szklanki mąki kokosowej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kakao 100%,
  • spora garść suszonych daktyli bez pestek,
  • szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju kokosowego.

Polewa

  • 1 dojrzały banan,
  • 2 łyżki kakao 100%,
  • ¼ łyżeczki agaru,
  • 1/3 szklanki wody.

Sposób przygotowania

Najpierw daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut by zmiękły. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i blendujemy daktyle na gładką masę.
Następnie dodajemy do nich buraczaną pulpę, jajka oraz olej kokosowy i jeszcze raz wszystko blendujemy.

brownie z buraka


W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao (3 łyżki) oraz szczyptę wanilii.
Później suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się.
Gotowe ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 30-35 minut.

Polewa

Banana blendujemy z kakao (2 łyżki) na gładki mus.
Następnie w garnuszku zagotowujemy wodę z agarem, mieszamy by się rozpuścił.
Do rozpuszczonego agaru dodajemy kakaowy mus i całość gotujemy przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Gotową polewę wylewamy na upieczone ciasto.
Brownie kroimy po wystygnięciu.

Smacznego! 🙂

brownie z buraka

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
TYLKO!!! 96kcal
Białko: 2,5g
Węglowodany: 10g
Tłuszcz: 5,5g
Błonnik pokarmowy: 2,1g

Ładunek glikemiczny: 4,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Czy można pozostałości ciasta zamrozić na później?

    1. Natalia Autor says:

      Można! 🙂

  2. Czy można wykorzystać starte buraki po barszczu czerwonym (po prostu gotowane z przyprawami i podsmażoną cebulą i czosnkiem), czy smak ciasta jednak nie będzie pasował?

    1. Natalia Autor says:

      Nie będzie pasował…

  3. Czy pulpa buraków ma być surowa nie gotowana?

    1. Natalia Autor says:

      Obojętnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij