Wiosną i latem najbardziej mamy ochotę na sałatki, no i może jeszcze lody 🙂 Dzisiaj przepis na pyszną i lekką sałatkę. Tylko kilka składników, a smak fantastyczny! Oto lekka sałatka koperkowa, która idealnie będzie pasować do obiadu albo podczas spotkań przy grillu. Polecam, bo jest pyszna!
Lekka sałatka koperkowa – składniki:
- 1 woreczek ugotowanego i ostudzonego ryżu typu basmati,
- 5-6 rzodkiewek,
- 1 spory pęczek koperku,
- 1 zielony ogórek,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka majonezu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Najpierw koperek siekamy a rzodkiewki i ogórka kroimy w małą kosteczkę. Następnie wszystkie składniki mieszamy razem z zimnym ryżem. Później dodajemy jogurt naturalny, majonez i doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Gotowe! 🙂
Spróbuj także:
A jak u Was jest z jedzeniem sałatek? Staracie się spożywać minimum 5 porcji warzyw dziennie? Oprócz sałatek, fajnym sposobem na wzbogacenie diety w warzywa są koktajle. Wtedy taki niewielki objętościowo koktajl może pomieścić naprawdę sporą porcję warzyw. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na zdrowe koktajle, szczególnie te zielone 🙂 Wystarczy, że w lupce wpiszecie słowo koktajl. Zachęcam Was zarówno do spożywania sałatek, jak i koktajli. Jedno i drugie można bez problemu zapakować ze sobą do pracy 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?