Kochani, tym razem mam dla Was wspaniały przepis na pyszne, składane ciasteczka z jabłuszkiem. Dla małych i dla dużych smakoszy 🙂 Ciasteczka nie mają w sobie ani cukru, ani żadnych innych słodzików. Swoją delikatną słodycz zawdzięczają tylko cynamonowi oraz nadzieniem w postaci jabłuszek. Pomysł na te ciasteczka dostałam od mojej babci, ale oczywiście zmodyfikowałam go według moich zasad bezcukrowej diety 🙂 Wyszło pysznie i zdrowo. Polecam serdecznie Wam ten przepis! Ciasteczka z powodzeniem mogą znaleźć się u osób na diecie redukcyjnej. Są bogate w białko i bardzo sycące. Na końcu wpisu sprawdzicie, jakie wartości odżywcze i ile kilokalorii kryje w sobie jedna sztuka tych pyszności 🙂
Składniki (18 sztuk):
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
- 1,5 łyżki kakao 100%,
- łyżka cynamonu cejlońskiego,
- 3 małe jabłka,
- 150g dobrej jakości masła.
Sposób przygotowania
*Twaróg oraz masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Najpierw do miski wrzucamy twaróg, masło, mąkę, kakao oraz cynamon i zagniamy ciasto.
Następnie powstałą kulę wkładamy do lodówki na około 15 minut.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w ćwiartki.
Piekarnik rozgrzewamy na 175 stopni, funkcja góra-dół, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Później schłodzoną kulę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm. Można podsypać ciasto delikatnie mąką aby nie przywierało do blatu. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki i wkładamy do środka po 1-3 kawałki jabłka, w zależności, jakie są duże.
Zlepiamy ciasteczka po bokach i układamy na blasze.
Ciasteczka pieczemy przez 20 minut.
Po upieczeniu możemy je jeszcze raz posypać cynamonem.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
120kcal
Białko: 3,7g
Węglowodany: 10,2g
Tłuszcz: 7,5g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 5,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂