Salsa warzywna

1.3K

Salsa warzywna to idealny dodatek do kanapek. W zasadzie to nic innego jak drobno pokrojone warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju lnianego tłoczonego na zimno. Jeśli chcemy, możemy dodać także nasiona słonecznika albo pestki dyni i tym samym podnieść wartość odżywczą naszej salsy. Polecam, bo podanie warzyw w takiej formie oznacza, że zjemy ich znacznie więcej, a to nam wyjdzie na dobre! 🙂

salsa warzywna

Salsa warzywna – składniki:

  • 1 pomidor (dobrze, jeśli będzie dość twardy),
  • zielony ogórek,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 czerwonej cebulki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Salsa warzywna – sposób przygotowania

Najpierw myjemy i osuszamy warzywa.

Następnie pomidora oraz ogórka kroimy w drobną kostkę.

Szczypiorek, czosnek i cebulkę drobno siekamy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w miseczce, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy.

Na koniec wszystko mieszamy i gotowe.

Smacznego! 🙂

Taka salsa idealnie komponuje się z grzankami 🙂

Jeśli chcecie aby była ona jeszcze zdrowsza, to doprawcie ją czarnuszką. Więcej o prozdrowotnych właściwościach czarnuszki pisałam tutaj.

Na koniec chciałabym także rozprawić się z pewnym mitem. Otóż wiele osób uważa, że nie należy łączyć pomidora z ogórkiem, bo nie wpływa to korzystnie na nasze zdrowie. Czy to prawda? Pisałam o tym tutaj, zapraszam do krótkiej lektury i rozwiania wszelkich wątpliwości.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij