Salsa warzywna to idealny dodatek do kanapek. W zasadzie to nic innego jak drobno pokrojone warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju lnianego tłoczonego na zimno. Jeśli chcemy, możemy dodać także nasiona słonecznika albo pestki dyni i tym samym podnieść wartość odżywczą naszej salsy. Polecam, bo podanie warzyw w takiej formie oznacza, że zjemy ich znacznie więcej, a to nam wyjdzie na dobre! 🙂

Salsa warzywna – składniki:
- 1 pomidor (dobrze, jeśli będzie dość twardy),
- zielony ogórek,
- ząbek czosnku,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Salsa warzywna – sposób przygotowania
Najpierw myjemy i osuszamy warzywa.
Następnie pomidora oraz ogórka kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek, czosnek i cebulkę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w miseczce, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy.
Na koniec wszystko mieszamy i gotowe.
Smacznego! 🙂
Całość to:
około 171 kcal
Białko: 3,7g
Węglowodany: 17,4g
Tłuszcz: 10,7g
Błonnik pokarmowy: 4,5g
Ładunek glikemiczny: 2,7 (IG = 21,3)
Taka salsa idealnie komponuje się z grzankami 🙂
Jeśli chcecie aby była ona jeszcze zdrowsza, to doprawcie ją czarnuszką. Więcej o prozdrowotnych właściwościach czarnuszki pisałam tutaj.
Na koniec chciałabym także rozprawić się z pewnym mitem. Otóż wiele osób uważa, że nie należy łączyć pomidora z ogórkiem, bo nie wpływa to korzystnie na nasze zdrowie. Czy to prawda? Pisałam o tym tutaj, zapraszam do krótkiej lektury i rozwiania wszelkich wątpliwości.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂