Omlet kakaowy – idealny sposób na rozpoczęcie dnia z uśmiechem na twarzy! Kakao warto uwzględnić w swojej diecie, bo jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom. Znajdziemy w nim także substancje, które uspokajają i poprawiają humor. Oczywiście wybieramy tylko to prawdziwe kakao 100%, a nie słodzone proszki.
Omlet kakaowy – składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- 1/2 łyżki kakao 100%,
- 1/2 banana,
- łyżeczka oleju kokosowego do smażenia,
- nadzienie: 150g jogurtu naturalnego i 1 śliwka.
Sposób przygotowania
Najpierw wbijamy do naczynia jajka.
Następnie dodajemy do nich otręby, rozgniecionego widelcem banana i kakao.
Masę blendujemy lub miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną olejem kokosowym.
Masę jajeczną wylewamy na patelnię tak, aby pokryła całą powierzchnię.
Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron.
Podajemy z jogurtem naturalnym i śliwką lub innym sezonowym owocem.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 417 kcal
Białko: 21,7 g
Węglowodany: 35,7 g
Tłuszcz: 23,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,2 g
Ładunek glikemiczny: 15,0
Na koniec ciekawostka na temat kakao
Czy wiecie, że teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina, uważana obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy. Zawarta w kakao teobromina może blokować działanie nerwów czuciowych, co z kolei zatrzymuje odruch kasłania – wynika z badań przeprowadzonych przez National Heart and Lung Institute.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂