W sezonie jesienno-zimowym namawiam do korzystania z mrożonek. Dzięki temu możemy w prosty sposób wzbogacić naszą dietę w warzywa. Dziś mam dla Was prostą i pyszną propozycję, która sprawdzi się np. jako kolacja. Oto sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami. Ja dodałam do niej także nasiona słonecznika, bo lubię chrupiące dodatki w sałatkach. Ta sałatka jest naprawdę pyszna i sycąca. Sprawdźcie na końcu wpisu jej wartości odżywcze i wpasujcie ją do swojego jadłospisu 🙂
Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami – składniki (2 porcje):
- fasolka szparagowa zielona mrożona, 200g,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 100g sera feta,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- dressing – 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżeczka miodu + łyżeczka musztardy + odrobina wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
Najpierw fasolkę ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
W tym czasie pokrój pomidorki w ćwiartki, a fetę w kostkę.
Następnie ugotowaną fasolkę odcedź i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Później składniki na dressing porządnie ze sobą wymieszaj i dodaj do sałatki.
Sałatkę zajadaj z ulubionym pieczywem, np. kromką żytniego chleba. Mniam! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA PIECZYWA:
około 350 kcal
Białko: 12g
Węglowodany: 19g
Tłuszcz: 26,3g
Błonnik pokarmowy: 4,8g
Ładunek glikemiczny: 6,0 (IG = 32,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂