Dziś mam dla Was przepis na malutkie pieczone pączusie ze skyru waniliowego. Nie są idealne, bo jednak mają w sobie cukier, który jest w skyrze – 3,3g/100g. Mimo wszystko są lepszą alternatywą klasycznych wypieków 🙂 Skyr to jogurt typu islandzkiego. Ma bardzo wysoką zawartość białka i 0% tłuszczu. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem. Do wyprodukowania 1 kilograma skyru potrzeba czterech litrów mleka. Dzięki temu skyr bogaty jest w naturalne białka mleka. Spróbujcie tych pączusiów, są naprawdę fajne! 🙂


Pieczone pączusie ze skyru waniliowego – składniki (12 sztuk):
- serek skyr waniliowy, 300g (2 opakowania),
- 2 duże jajka,
- 250g mąki orkiszowej jasnej/lub innej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
Najpierw piekarnik rozgrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Następnie mąkę i proszek do pieczenia wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
Później dodaj skyr i jajka i wszystko zmiksuj na gładkie ciasto.
Konsystencja będzie dość gęsta.

Pączki formuj mokrymi dłońmi i wyłóż na blaszkę. Najlepiej moczyć dłonie po każdym pączku, wtedy wyjdą kształtne 🙂
Piecz przez 25 minut.
Po wystygnięciu możesz je oprószyć np. pudrem z ksylitolu.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PĄCZKA:
około 84 kcal
Białko: 4,9g
Węglowodany: 13,9g
Tłuszcz: 0,8g
Błonnik pokarmowy: 0,9g
Ładunek glikemiczny: 11,1
Spróbuj także:
– pieczone pączki twarogowe,
– skyrniczek.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
oj zjadłoby się….
Moje się „rozlały” 🙁
Tak, dużo zależy od wprawy w formowaniu kuleczek 🙂 Mi też nie zawsze wychodzą takie kształtne, ale liczy się przede wszystkim smak! 🙂
Witam serdecznie , mam pytanie czy musimy piec w opcji „góra dół ” ja mam jakiś niestandardowy mały piekarnik i nie mam takiej opcji 🙁 . Pozdrawiam gorąco .
Chodzi o to, aby piec bez opcji termoobiegu. Z termoobiegiem czas pieczenie będzie pewnie nieco krótszy 🙂
Cudowne 😍
:):):)
czy z takiego ciasta można zrobić donuty w opiekaczu? może ktoś próbował?
Nie próbowałam, ale myślę, że to może się udać! 🙂