Jaglane raffaello

616

Pyszne kulki kokosowe, czyli raffaello w zdrowszej odsłonie, bo wykonane z kaszy jaglanej! Polecam je wszystkim miłośnikom tych kokosowych słodkości. Idealne jako coś do kawki albo mała przekąska podczas spaceru. Mogą zajadać się nim także dzieci. oto przepis na pyszne jaglane raffaello.

jaglane raffaello

Jaglane raffaello – składniki (30 kuleczek):

  • 2 woreczki kaszy jaglanej,
  • 200ml mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai w kartoniku),
  • 3-4 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego/miodu,
  • 2 i pół szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych + odrobina do obtaczania kuleczek,
  • 4-5 kropli aromatu rumowego (można także dać waniliowy lub migdałowy), zależy jaki smak chodzi Ci po głowie 🙂
  • około 30 migdałów (jeśli są ze skórką, to zalej je wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut, następnie obierz je ze skórki).

Sposób przygotowania

  1. Najpierw kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie kilka razy zimną wodą aby pozbyć się goryczki.
  2. Następnie wrzuć kaszę jaglaną do garnuszka i zalej ją mlekiem kokosowym oraz 1/4 szklanki wody. Całość gotuj przez około 20 minut pod przykryciem.
  3. Później ugotowaną kaszę odstaw na chwilkę i poczekaj, aż troszkę przestygnie.
  4. Dodaj do kaszy wiórki kokosowe, syrop z agawy i aromat rumowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Teraz już czas na formowanie kuleczek! 🙂 Pamiętaj, aby do każdej z nich włożyć migdał.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij