Jabłka i pomarańcze – od dawna chciałam wypróbować połączenie tych dwóch owoców, które najczęściej goszczą w mojej kuchni w okresie jesienno-zimowym. Tak właśnie powstał pyszny deser – duszone jabłka w pomarańczach. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! Nawet mój mąż zachwycił się smakiem tego deseru, a to oznacza, że naprawdę musiał być pyszny. Bardzo aromatyczny, rozgrzewający, idealny w chłodne i ponure dni. Serdecznie polecam 🙂 Jabłka w tym daniu są bardzo mięciutkie i wręcz rozpadają się w ustach. Zasmakowały także naszemu młodszemu, półrocznemu synkowi, który rozpoczyna swą przygodę z rozszerzaniem diety. Mogę zatem z czystym sumieniem polecić ten deser także najmłodszym 🙂


Duszone jabłka w pomarańczach – składniki (2 porcje):
- 3 średnie jabłka,
- wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy,
- otarta skórka z połówki pomarańczy,
- 6 suszonych daktyli bez pestek,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 2 łyżki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy jabłka i kroimy je w kostkę.
Suszone daktyle siekamy w mniejsze kawałki.
Następnie wrzucamy do garnuszka jabłka, daktyle, cynamon i startą skórkę pomarańczy.
Wszystko zalewamy sokiem z pomarańczy.
Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut pod przykryciem, mieszamy od czasu do czasu.
Gotowy deser wykładamy do pucharków i zdobimy płatkami migdałowymi.
Zjadamy, gdy jeszcze jest ciepły.
Pycha! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
287kcal
Białko: 3,9g
Węglowodany: 61,3g
Tłuszcz: 5,7g
Błonnik pokarmowy: 8,9g
Ładunek glikemiczny: 25,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂