Duszone jabłka w pomarańczach

415

Jabłka i pomarańcze – od dawna chciałam wypróbować połączenie tych dwóch owoców, które najczęściej goszczą w mojej kuchni w okresie jesienno-zimowym. Tak właśnie powstał pyszny deser – duszone jabłka w pomarańczach. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania! Nawet mój mąż zachwycił się smakiem tego deseru, a to oznacza, że naprawdę musiał być pyszny. Bardzo aromatyczny, rozgrzewający, idealny w chłodne i ponure dni. Serdecznie polecam 🙂 Jabłka w tym daniu są bardzo mięciutkie i wręcz rozpadają się w ustach. Zasmakowały także naszemu młodszemu, półrocznemu synkowi, który rozpoczyna swą przygodę z rozszerzaniem diety. Mogę zatem z czystym sumieniem polecić ten deser także najmłodszym 🙂

duszone jabłka w pomarańczach
duszone jabłka w pomarańczach

Duszone jabłka w pomarańczach – składniki (2 porcje):

  • 3 średnie jabłka,
  • wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy,
  • otarta skórka z połówki pomarańczy,
  • 6 suszonych daktyli bez pestek,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • 2 łyżki płatków migdałowych.

Sposób przygotowania

Najpierw obieramy jabłka i kroimy je w kostkę.

Suszone daktyle siekamy w mniejsze kawałki.

Następnie wrzucamy do garnuszka jabłka, daktyle, cynamon i startą skórkę pomarańczy.

Wszystko zalewamy sokiem z pomarańczy.

Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut pod przykryciem, mieszamy od czasu do czasu.

Gotowy deser wykładamy do pucharków i zdobimy płatkami migdałowymi.

Zjadamy, gdy jeszcze jest ciepły.

Pycha! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
287kcal
Białko: 3,9g
Węglowodany: 61,3g
Tłuszcz: 5,7g
Błonnik pokarmowy: 8,9g

Ładunek glikemiczny: 25,5

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij