Ekspresowa w przygotowaniu i genialna sałatka z grillowanym halloumi i płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam! Pasuje jako dodatek do dań głównych ale też jako samodzielny, lekki lunch. Można dogotować do niej także jajo (lub kilka :)), by posiłek był bardziej sycący. Sałatka jest naprawdę genialna w swej prostocie, a dodatek przyrumienionego sera halloumi i chrupiących płatków migdałowych robi tutaj robotę! Ten przepis pasuje także dla osób na diecie low fodmap 🙂

Składniki (4 porcje):
- 4 garście mixu sałat,
- 225g sera halloumi,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka wody,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- szczypta suszonego oregano, bazylii, soli i czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Ser pokrój w mniejsze kawałki i ugrilluj na patelni. Mix sałat wrzuć do miski, dodaj pokrojone pomidorki oraz podpieczony ser. Przygotuj dressing, czyli wymieszaj oliwę z musztardą, miodem, wodą i przyprawami. Dodaj dressing do sałatki i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp sałatkę podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
1 porcja to:
około 295 kcal
białko: 14,9 g
węglowodany: 7,3 g
tłuszcz: 24,3 g
błonnik pokarmowy: 1,7 g
ładunek glikemiczny: 1,4 (IG = 26,4)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności.