Gorąca czekolada, czyli przepyszny i znany wszystkim napój 🙂 Lubicie? Ja bardzo! Pomimo tego, że jest to dość kaloryczna, krótka chwila przyjemności, to jednak warto od czasu do czasu ulec tej pokusie. Oczywiście zachęcam do stworzenia własnej, domowej wersji gorącej czekolady bez zbędnych dodatków i nadmiaru cukru. Dziś podzielę się z Wami moim sposobem na idealną gorącą czekoladę. Przy okazji dowiecie się, że gorąca czekolada – bogactwo polifenoli, to bardzo polecany w zdrowej diecie deser. Naukowcy odkryli, że filiżanka naturalnej, gorącej czekolady ma ok. 50 razy silniejsze działanie antyoksydacyjne niż filiżanka czarnej herbaty, trzykrotnie silniejsze niż filiżanka zielonej herbaty i dwa razy silniejsze niż lampka czerwonego wina. Oczywiście do przygotowania takiej prozdrowotnej wersji gorącej czekolady należy użyć jej gorzką odmianę, a nie mleczną.
Gorąca czekolada – składniki:
- 120ml mleka kokosowego z kartonika (polecam w firmy Real Thai),
- 2-4 kostki czekolady 70% (ja dałam 3; zależy, jak bardzo czekoladowy smak chcecie uzyskać),
- szczypta sproszkowanej stewii do osłodzenia napoju.
Sposób przygotowania
Przygotowanie takiej gorącej czekolady jest naprawdę bardzo proste.
Najpierw wlewamy go garnuszka mleko kokosowe i delikatnie je gotujemy.
W trakcie dodajemy kostki czekolady oraz szczyptę stewii.
Dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
Gotową gorącą czekoladę przelewamy do filiżanki i rozkoszujemy się jej smakiem 🙂
Smacznego! 🙂
A Wy lubicie gorącą czekoladę? Pozwalacie sobie na nią od czasu do czasu? 🙂 A może dodajecie do niej jeszcze jakieś dodatki aby uzyskać zaskakujący smak? Świetnie sprawdzi się nutka chilli 🙂
Taki napój to:
około 216 kcal
Białko: 2,5g
Węglowodany: 17,3g
Tłuszcz: 15,2g
Błonnik pokarmowy: 3,2g
Ładunek glikemiczny: 3,5 (IG = 24,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂