Chlebek bananowy bez dodatku cukru

1.5K

Chlebek bananowy chyba zna każdy, a już na pewno rodzice małych dzieci 🙂 Martwi mnie jednak, że często zupełnie niepotrzebnie dodaje się do niego cukier, aby jeszcze bardziej go osłodzić. Uważam, że jest to zupełnie niepotrzebne, bo przecież banany, a tym bardziej dojrzałe banany, dają mu wystarczająco słodki smak. Ja jestem za tym, aby jak najczęściej rezygnować z cukru dodanego, bo niestety współcześnie wszyscy zjadamy go za dużo, również dotyczy to dzieci. Zapraszam Was zatem do prostego przepisu na chlebek bananowy bez dodatku cukru. Pyszny i słodki sam w sobie 🙂

Chlebek bananowy bez dodatku cukru

Chlebek bananowy bez dodatku cukru – składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):

  • 3 duże bardzo dojrzałe banany,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 krople aromatu waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • odrobina masła i kaszy manny do wysmarowania keksówki.

Sposób przygotowania

1. Najpierw mokre składniki blendujemy ze sobą na gładką masę, czyli: banany, olej rzepakowy, aromat i jajko.
2. Później w drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę i sodę oczyszczoną.
3. Na koniec suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia się.
4. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną keksówki.
5. Pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50-60 minut.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA, TO:
około 121kcal
Białko: 2,8g
Węglowodany: 17,7g
Tłuszcz: 4,8g
Błonnik pokarmowy: 1,5g
Ładunek glikemiczny: 13,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij