Chlebek bananowy chyba zna każdy, a już na pewno rodzice małych dzieci 🙂 Martwi mnie jednak, że często zupełnie niepotrzebnie dodaje się do niego cukier, aby jeszcze bardziej go osłodzić. Uważam, że jest to zupełnie niepotrzebne, bo przecież banany, a tym bardziej dojrzałe banany, dają mu wystarczająco słodki smak. Ja jestem za tym, aby jak najczęściej rezygnować z cukru dodanego, bo niestety współcześnie wszyscy zjadamy go za dużo, również dotyczy to dzieci. Zapraszam Was zatem do prostego przepisu na chlebek bananowy bez dodatku cukru. Pyszny i słodki sam w sobie 🙂
Chlebek bananowy bez dodatku cukru – składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):
- 3 duże dojrzałe banany,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 4 krople aromatu waniliowego,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej (chlebek robiłam także w wersji z mąką pełnoziarnistą oraz innymi rodzajami: gryczaną wymieszaną z orkiszową i migdałową; wyszedł równie pyszny),
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
1. Najpierw mokre składniki blendujemy ze sobą na gładką masę, czyli: banany, olej rzepakowy, aromat i jajko. Można także rozgnieść je widelcem.
2. Później w drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę i sodę oczyszczoną.
3. Na koniec suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia się.
4. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
5. Pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50-60 minut.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA, TO:
około 121kcal
Białko: 2,8g
Węglowodany: 17,7g
Tłuszcz: 4,8g
Błonnik pokarmowy: 1,5g
Ładunek glikemiczny: 13,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Chlebek jest genialny!!!!!!! Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam 11 miesięcznemu dziecku ten właśnie chlebek bananowy na deser. Wojtuś zjadł aż 4 plasterki, sama nie mogłam przestać się nim zajadać. Jest słodziutki, mięciutki, wilgotny. Pyszny deser nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem!
Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂