Prosty przepis na sałatkę z dużą ilością witaminy C i białkiem pochodzenia roślinnego. Oto sałatka paprykowa z ciecierzycą. Pyszna, kolorowa, idealna na kolację lub do zapakowania w pojemnik do pracy. Skusicie się? 🙂
Sałatka paprykowa z ciecierzycą – składniki:
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- około 100g ciecierzycy w zalewie,
- łyżka oleju lnianego,
- 50g żółtego sera typu gouda,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw myję i osuszam papryki.
Następnie kroję je w drobną kostkę.
Ciecierzycę wrzucam na sitko i dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą.
Do miski wrzucam pokrojone w kostkę papryki oraz ciecierzycę.
Dodaję starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz olej lniany.
Na koniec wszystko mieszam i doprawiam sałatkę do smaku.
Smacznego! 🙂
Czy wiecie, że w przeciętnej diecie Polaka niestety zbyt rzadko występują nasiona roślin strączkowych? Za to produkty pochodzenia zwierzęcego pojawiają się bardzo często. Warto, aby proporcje uległy zmianie. Zachęcam do korzystania w kuchni ze strączków, np. soczewicy, ciecierzycy, czy też fasoli. Jeśli brakuje Wam inspiracji na dania z tymi produktami, to chętnie podzielę się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami:
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂