Sałatka paprykowa z ciecierzycą

2.1K

Prosty przepis na sałatkę z dużą ilością witaminy C i białkiem pochodzenia roślinnego. Oto sałatka paprykowa z ciecierzycą. Pyszna, kolorowa, idealna na kolację lub do zapakowania w pojemnik do pracy. Skusicie się? 🙂

sałatka paprykowa z ciecierzycą

Sałatka paprykowa z ciecierzycą – składniki:

  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • około 100g ciecierzycy w zalewie,
  • łyżka oleju lnianego,
  • 50g żółtego sera typu gouda,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw myję i osuszam papryki.

Następnie kroję je w drobną kostkę.

Ciecierzycę wrzucam na sitko i dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą.

Do miski wrzucam pokrojone w kostkę papryki oraz ciecierzycę.

Dodaję starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz olej lniany.

Na koniec wszystko mieszam i doprawiam sałatkę do smaku.

Smacznego! 🙂

Czy wiecie, że w przeciętnej diecie Polaka niestety zbyt rzadko występują nasiona roślin strączkowych? Za to produkty pochodzenia zwierzęcego pojawiają się bardzo często. Warto, aby proporcje uległy zmianie. Zachęcam do korzystania w kuchni ze strączków, np. soczewicy, ciecierzycy, czy też fasoli. Jeśli brakuje Wam inspiracji na dania z tymi produktami, to chętnie podzielę się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami:

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij