Sałatka z tuńczykiem, fetą i oliwkami, czyli coś dla wszystkich miłośników wszelkich sałatek. Ekspresowa w przygotowaniu, idealna jako lekka kolacja. Polecam, bo jest pyszna i oczywiście spełnia założenia zdrowej diety 🙂 Polecam podać ją z ulubionym pieczywem i zjeść jako lekką kolację.
Sałatka z tuńczykiem, fetą i oliwkami – składniki (2 porcje):
- 2 garście rukoli,
- około 100g tuńczyka w sosie własnym,
- 60g fety,
- 10 czarnych oliwek,
- 1 żółta papryka,
- garść pomidorków koktajlowych.
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucamy do miski rukolę.
Następnie kroimy w kosteczkę paprykę, a pomidorki w ćwiartki i dodajemy je do miski.
Później przepłukujemy oliwki na sitku, kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty.
Następnie kroimy w kostkę fetę, a tuńczyka porządnie odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Na koniec składniki dressingu porządnie ze sobą mieszamy.
Gotową sałatkę polewamy dressingiem i mieszamy, najlepiej czystymi rękoma.
Sałatkę polecam podać z ulubionym pieczywem.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
- sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem,
- sałatka paprykowa z ciecierzycą,
- prosta sałatka z rukolą,
- sałatka z tuńczykiem i cukinią.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂