Jak powszechnie wiadomo tzw. kiszonki są uważane za produkty zdrowe i powinny często gościć w naszej codziennej diecie. Często jednak na półkach sklepowych obok produktów kiszonych znajdziemy także kwaszone. Przemysł spożywczy wychodzi nam naprzeciw i oferta takich produktów jest naprawdę bogata. Na półkach sklepowych znajdziemy kapustę, ogórki, buraki, marchew, cebulę i wiele innych. Problem polega na tym, że często jako konsumenci łapiemy się na tzw. grę słów i zamiast produktów kiszonych kupujemy produkty kwaszone. Niby to samo, a jednak zupełnie coś innego! Zatem kiszone czy kwaszone? Co wybrać?
Kiszone czy kwaszone? Co wybrać? Czym różni się produkt kiszony od kwaszonego?
Już na wstępie należy zaznaczyć, że korzystne dla naszego organizmu są tylko i wyłącznie produkty kiszone! To właśnie podczas kiszenia zachodzi naturalny proces fermentacji mlekowej. Dzięki niemu wytwarzają się korzystne dla naszego zdrowia substancje probiotyczne. Mogą one przyczynić się do obniżenia złego poziomu cholesterolu, poprawić wchłanianie związków mineralnych, a nawet zwalczać niektóre substancje rakotwórcze. Kiszonki zaleca się podczas antybiotykoterapii w celu ochrony systemu jelitowego.
Produkty kwaszone natomiast mogą powstawać poprzez dodatek octu. Czyli tak naprawdę prawdziwy proces fermentacji pominięto i nie wytworzyły się żadne substancje probiotyczne. Takie produkty z dodatkiem octu, np. kapusta czy ogórki, mogą podrażniać naszą błonę śluzową żołądka. Ocet, który użyto przy kwaszeniu danego produkty powinien być zawsze wpisany na etykiecie!
Warto także zaznaczyć, że w produktach kiszonych występuje naturalny konserwant, czyli sól. Z kolei do produktów kwaszonych często dodaje się jest kwas sorbowy lub benzoesowy, co już nie brzmi tak naturalnie, prawda? 😉
Kiszone czy kwaszone? Co wybrać?
Mam nadzieję, że ten krótki tekst wyjaśnił Wam na czym polega różnica między produktami kiszonymi, a kwaszonymi. Od teraz już bez problemów będziecie dokonywać zdrowych i świadomych wyborów podczas zakupów! 🙂
Wypróbuj:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂