Co powiecie na pyszne, pieczone pulpeciki z kalafiora? 🙂 Idealne dla maluchów, ale oczywiście może się nimi zajadać cała rodzina 🙂 Są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Idealnie komponują się z lekką sałatką. Pieczone pulpeciki z kalafiora to idealna propozycja dla osób odchudzających się. Kaloryczność jednego pulpecika to zaledwie około 50 kcal. Zapraszam zatem do przepisu i życzę smacznego! 🙂

Pieczone pulpeciki z kalafiora – składniki (na około 20 sztuk):
- mała główka kalafiora,
- pęczek szczypiorku,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- pół białej cebulki,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 5-7 łyżek kaszy manny,
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw rozdzielamy kalafiora na mniejsze różyczki i gotujemy go w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie drobno siekamy czosnek oraz cebulkę.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i krótko przesmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, później zestawiamy patelnię z ognia.
Ugotowany kalafior porządnie odcedzamy i rozgniatamy go np. tłuczkiem do ziemniaków. Bardzo ważne jest aby pozbyć się nadmiaru wody. Kalafior odstawiamy na bok i czekamy aż przestygnie.

Do masy kalafiorowej dodajemy przesmażoną cebulkę z czosnkiem, jajka, posiekany szczypiorek oraz kaszę manną. Całość doprawiamy i mieszamy. Masa powinna być dość gęstą więc można w zależności od konsystencji dodać więcej kaszy.

Z powstałej masy formujemy rękoma pulpety i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pulpeciki pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut. Każdy piekarnik jest inny więc polecam w trakcie pieczenia obserwować pulpeciki i wyłączyć, kiedy zaczną się rumienić.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂