Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, to masz dwie opcje. Albo biegniesz do sklepu po coś średnio zdrowego i mało odżywczego, albo pieczesz sama pyszne i wartościowe ciasteczka w domu. Ja stawiam na opcję numer dwa. Zapraszam Was do przepisu na szybkie ciasteczka jaglane z czekoladą. Sprawdzą się idealnie w ramach zaspokojenia ochoty na coś słodkiego. Są chrupiące i naprawdę rewelacyjne. Oczywiście bez dodatku cukru, a i tak słodkie 🙂

Szybkie ciasteczka jaglane z czekoladą – składniki (15 sztuk):
- szklanka płatków jaglanych,
- 3 kostki czekolady 70% (fakt, w czekoladzie znajdziemy cukier…),
- 1 jajko,
- mały, dojrzały banan,
- 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych.
Sposób przygotowania
Najpierw blenduję banana i jajko na gładką masę.
Następnie siekam czekoladę w drobne kawałki.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą w misce.
Powinna powstać masa o dość gęstej konsystencji. W razie czego można dodać nieco więcej wiórków kokosowych lub płatków jaglanych. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka.
Na koniec z powstałej masy formuję rękoma ciasteczka i wykładam je na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciasteczka piekę przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Smacznego! 🙂
Jedno ciasteczko to:
około 57 kcal
Białko: 1,3g
Węglowodany: 9,1g
Tłuszcz: 1,9g
Błonnik pokarmowy: 0,8g
Ładunek glikemiczny: 5,3 (IG = 64,1) *osoby z zaburzeniami glikemii warto, aby zjadły ciastko w towarzystwie jogurtu i orzechów lub po głównym posiłku
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂