Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że najlepsze połączenia smakowe wychodzą totalnie spontanicznie z resztek zalegających w lodówce. Tak właśnie powstał śniadaniowy omlet z porem i wędliną. Kto by pomyślał żeby dodać do omletu pora, a jednak! Koniecznie musicie spróbować to połączenie smakowe, które pasuje idealnie! Jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym menu 🙂
Omlet z porem i szynką – składniki (2 porcje):
- 1 por (tylko biała część bez liści),
- 4 plasterki dobrej jakości węldiny z indyka,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania
Najpierw pora przekrawamy na pół, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Następnie wędlinę kroimy w paseczki. później na patelni rozgrzewamy masło klarowane wraz z oliwą z oliwek. Wrzucamy na patelnię pokrojonego pora i wędlinę, doprawiamy i chwilkę przesmażamy. W tym czasie rozbełtujemy w miseczce jajka. Na koniec masą jajeczną zalewamy zawartość patelni tak, aby pokryła w całości pora i wędlinę. Omlet smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. W trakcie możemy obrócić go na drugą stronę. Gotowy omlet podajemy z posiekanym szczypiorkiem aby był jeszcze bardziej wartościowy.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 301 kcal
Białko: 25,9g
Węglowodany: 8,3g
Tłuszcz: 18,4g
Błonnik pokarmowy: 2,5g
Ładunek glikemiczny: 0,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂