Omlet z porem i szynką

1.2K

Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że najlepsze połączenia smakowe wychodzą totalnie spontanicznie z resztek zalegających w lodówce. Tak właśnie powstał śniadaniowy omlet z porem i szynką. Kto by pomyślał żeby dodać do omletu pora, a jednak! Koniecznie musicie spróbować to połączenie smakowe! Jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym menu 🙂

omlet z porem i szynką

Omlet z porem i szynką – składniki (dla 2 osób):

  • 1 por (tylko biała część bez liści),
  • 4 plasterki dobrej jakości szynki z indyka,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
omlet z porem i szynką

Sposób przygotowania

Najpierw pora przekrawamy na pół, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Następnie szynkę kroimy w paseczki.

Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą z oliwek.

Wrzucamy na patelnię pokrojonego pora i szynkę, doprawiamy i chwilkę przesmażamy.

W tym czasie rozbełtujemy w miseczce jajka.

Masą jajeczną zalewamy zawartość patelni tak, aby pokryła w całości pora i szynkę.

Omlet smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.

W trakcie możemy obrócić go na drugą stronę.

Gotowy omlet podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij