Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że najlepsze połączenia smakowe wychodzą totalnie spontanicznie z resztek zalegających w lodówce. Tak właśnie powstał śniadaniowy omlet z porem i szynką. Kto by pomyślał żeby dodać do omletu pora, a jednak! Koniecznie musicie spróbować to połączenie smakowe! Jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym menu 🙂

Omlet z porem i szynką – składniki (dla 2 osób):
- 1 por (tylko biała część bez liści),
- 4 plasterki dobrej jakości szynki z indyka,
- 4 jajka,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Sposób przygotowania
Najpierw pora przekrawamy na pół, a następnie kroimy w cienkie plasterki.
Następnie szynkę kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą z oliwek.
Wrzucamy na patelnię pokrojonego pora i szynkę, doprawiamy i chwilkę przesmażamy.
W tym czasie rozbełtujemy w miseczce jajka.
Masą jajeczną zalewamy zawartość patelni tak, aby pokryła w całości pora i szynkę.
Omlet smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
W trakcie możemy obrócić go na drugą stronę.
Gotowy omlet podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂