Tym razem mam dla Wam przepis na pyszną surówkę obiadową. Świetnie komponuje się zarówno z rybą jak i z daniami mięsnymi. Surówka z porem, marchewką i kukurydzą jest przepyszna i błyskawiczna w przygotowaniu. Dodatek oleju lnianego przyczynia się do podniesienia jej wartości prozdrowotnych. Bardzo polecam 🙂
Surówka z porem, marchewką i kukurydzą – składniki (dla 2 osób):
- 1 duży por,
- około 100g kukurydzy konserwowej,
- 2 średnie marchewki,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- pół łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw pora kroję w cienkie talarki.
Następnie obieram marchewki i ścieram je na tarce o drobnych oczkach.
Kukurydzę wrzucam na sitko i przepłukuję pod bieżącą wodą.
Wszystkie warzywa wrzucam do miski.
Na koniec dodaję jogurt naturalny, olej lniany i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mieszam i gotowe! 🙂
Smacznego! 🙂
Czy wiecie, że zjadanie warzyw w formie surowej jest najbardziej opłacalne? Chodzi o to, że wówczas pozostaje w nich najwięcej witamin i składników mineralnych, które z kolei później trafiają do naszego organizmu i odżywiają go. Bardzo ważne jest, aby spożywać jak najwięcej surówek i sałatek. Czy pojawiają się one często na Waszych stołach? 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂