Biszkoptowe ciasto z gruszką i rodzynkami

2.3K

Jakie ciasto najczęściej szykowały Wasze babcie? Ja pamiętam ciągłe ubijanie piany z jajek na biszkopt…:) Dziś mam dla Was coś podobnego i naprawdę pysznego! Biszkoptowe ciasto z gruszką i rodzynkami to bardzo proste ciasto, które nie wymaga żadnego dodatkowego cukru czy słodzików. Słodycz dodanych owoców jest wystarczająca. Ciasto jest idealne dla maluchów ale polecam je także każdej mamie do kawy. No dobra, tacie też! Wiecie co jest jeszcze jego wielką zaletą? Niewielka ilość kalorii w kawałku i niski ładunek glikemiczny. To kolejna fantastyczna propozycja dla osób z insulinoopornością. Serdecznie polecam i zapraszam Was do skorzystania z prostego przepisu na pyszne ciacho!

Biszkoptowe ciasto z gruszką i rodzynkami
Biszkoptowe ciasto z gruszką i rodzynkami

Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):

  • 5 jajek,
  • 2 małe słodkie gruszki,
  • 2 łyżki rodzynek niesiarkowanych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej.

Sposób przygotowania

Najpierw obierz gruszki i pokrój je w kostkę. Następnie oddziel żółtka od białek i białka ubij na sztywną pianę. Później dodaj do nich żółtka, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj po łyżce mąki. Całość delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj także pokrojone w kostkę gruszki i rodzynki. Ponownie wszystko wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 35 minut.

JEDEN KAWAŁEK CIASTA TO:
zaledwie około 67kcal
Białko: 3,4g
Węglowodany: 9,1g
Tłuszcz: 2,0g
Błonnik pokarmowy: 3,4g
Ładunek glikemiczny: 5,6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij