Klasyczny krem brokułowy jest pyszny i wszyscy o tym doskonale wiemy! 🙂 A co powiecie na taki z dodatkiem pora? Koniecznie spróbujcie! Jeszcze większa pychotka, jeszcze więcej warzywek, jeszcze więcej witaminek i zdrowia! 🙂 Krem brokułowo-porowy to chyba mój ulubiony przepis na zupkę krem.
Składniki (6 porcji):
- 1 brokuł 500g (mogą być mrożone różyczki),
- 1 por,
- 1 biała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe ziemniaczki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- bulion warzywny 1l (ja zrobiłam wywar z 1 kostki warzywnej BIO),
- 3 łyżki śmietany 18%,
- szczypta soli i pieprzu,
- do podania parmezan i ulubione kiełki.
Co robimy?
- Rozgrzej w garnuszku oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną drobno cebulkę oraz posiekany czosnek.
- Po chwili dodaj pokrojonego w półtalarki pora (tylko białą część warzywa) i całość podsmażaj przez około 5 minut.
- Zalej warzywa około 1l wody i dodaj kostkę warzywną.
- Dodaj do garnuszka pokrojonego w mniejszą kostkę brokuła oraz ziemniaki. Niech całość gotuje się przez około 15-20 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodaj śmietanę (można pominąć bo zupka jest już wystarczająco gęsta, ja jednak dodaję dla smaku) oraz opcjonalnie dopraw zupę odrobiną soli i pieprzu.
- Zblenduj zupę na gładki krem.
- Przed podaniem udekoruj świeżo startym parmezanem oraz kiełkami.
SMACZNEGO! 🙂
JEDNA PORCJA BEZ DODATKÓW TO:
około 111 kcal
Białko: 4,3 g
Węglowodany: 15,8 g
Tłuszcz: 4,4 g
Błonnik pokarmowy: 3,7 g
Ładunek glikemiczny: 3,6
Może chcesz wypróbować także inne zupy krem?
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂